Rata de vaccinare împotriva rujeolei nu a depășit 45%

91
Rata de vaccinare împotriva rujeolei nu a depășit 45% - vaccinrorepidemierujeola1170x644-1521969709.jpg

Articole de la același autor

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Adriana Pistol, a declarat sâmbătă că în cursul lunii februarie rata de vaccinare împotriva rujeolei nu depășea 45% la nivel național și a pledat, în acest context, pentru adoptarea legii vaccinării.


"Această lege aduce în primul rând sancțiuni pentru toate instituțiile publice care nu își fac treaba sau nu o fac la timp, pentru că nu putem cere unui părinte să fie perfect informat, perfect convins, dacă fiecare dintre noi, cei care lucrăm în aceste instituții, nu participăm la îndeplinirea în timp a datoriilor ce ne revin. În boala transmisibilă - și exemplul cel mai bun este rujeola - timpul contează. Dacă reacția nu e în momentul oportun, nu vom avea rezultatele scontate și continuăm să numărăm decese. În România luna trecută încă rata de vaccinare nu depășește 45% pe țară. La doza suplimentară, de nouă luni, este undeva la peste 20%", a precizat ea, în cadrul Conferinței Naționale RoVaccin 2018.


Adriana Pistol a adăugat că proiectul legii vaccinării este unul perfectibil, dar că este importantă adoptarea și aplicarea sa, urmând să fie efectuate ajustările necesare.


"Dacă nu facem lucrul acesta, tot o să încercăm să îmbunătățim ceva ce, de altminteri, nu există în realitatea noastră de zi cu zi. Timpul trece, copiii mor și suntem în aceeași situație. Și acest lucru are impact pe toate bolile transmisibile. Avem studii conform cărora tratamentul unei gripe severe costă aproximativ 1.500 de dolari. Faceți comparația cu o doză de vaccin. Chiar în prezent avem în derulare și în fază de analiză, vizavi de costurile sociale ale familiilor celor care au bolnavi de gripă severă, și vom ieși și cu aceste date. Am avut de asemenea studii de cost pentru familiile celor care au avut rujeolă în epidemia din 2011-2013. România a cheltuit în jur de 13 milioane de euro. Avem aceste date, sunt pe site-ul nostru, le-am pus la dispoziția Ministerului Sănătății. (...) Cheltuim foarte mulți bani în sistem pentru că nu facem prevenție. Am putea preveni foarte multe boli și cu toate acestea așteptăm să dăm bani pe medicamente, zile de spitalizare, zile de terapie intensivă", a menționat ea.
Șeful Departamentului de sănătate publică al Administrației Prezidențiale, Diana Loreta Păun, a subliniat că este necesară o legislație transparentă și sustenabilă în domeniul vaccinării.


"Discuțiile pro-vaccinare și anti-vaccinare ocupă spațiu din ce în ce mai larg pe agenda publică. Mai mult, aș adăuga și faptul că problemele Institutului Cantacuzino nu au fost pe deplin rezolvate, iar acesta este singura sursă națională de producere a vaccinurilor pe o piață mondială unde competiția pentru procurarea de vaccinuri este una acerbă. Avem, deci, nevoie de o legislație transparentă și sustenabilă în domeniul vaccinării. Avem nevoie însă și de finanțare adecvată, dar și de asigurarea aprovizionării funcționale cu vaccinuri. De asemenea, faptul că discuțiile despre vaccinare au căpătat amploare denotă și un interes din ce în ce mai mare al populației în ceea ce privește prevenția și acțiunile pe care le poate întreprinde fiecare dintre noi, pentru menținerea propriei sănătăți. În acest context, este deosebit de important ca populația să fie corect informată în privința imunizării prin vaccinare, din surse credibile și avizate, iar campaniile pro-vaccinare au un rol deosebit de important în acest sens. Principalul argument în schimbarea mentalității populației în privința vaccinării trebuie să fie informarea, prezentarea riscurilor care pot apărea în cazul nevaccinării", a spus ea.


Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a atras atenția asupra faptului că după adoptarea legii vaccinării va fi necesară și adoptarea legislației secundare aferente.


"Dacă această lege va fi adoptată, va necesita o legislație secundară complexă, care să o facă aplicabilă. Și trebuie să lucrăm la asta, pentru că de multe ori avem acte normative, legi, care nu se pot pune în aplicare tocmai din cauza lipsei sau inconsistenței legislației secundare", a declarat el.


Gindrovel Dumitra, reprezentant al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei, a arătat că aceasta este a treia ediție a Conferinței Naționale RoVaccin în care se discută despre legea vaccinării, fără ca aceasta să fi fost adoptată.


"Am asistat în cursul anului trecut, încă de la momentul aducerii pe site-ul Ministerului Sănătății a proiectului legii vaccinării, la o puternică campanie anti-vaccinare - campanie care nu a avut neapărat o tentă anti-lege, anti-componente din lege versus obligativitate sau alte elemente specifice pe care le aduce legea acum. (...) Acest lucru a determinat probabil și votul din Senat, unde au fost 99 de voturi pentru și o singură abținere. O majoritate covârșitoare, ceea ce ne-a dat foarte multe speranțe. Numai că anti-vacciniștii și-au schimbat strategia. Dacă la Senat a fost acest discurs anti-vaccinare, la Camera Deputaților asistăm la o puternică ofensivă prin instrumente parlamentare. Există în acest moment un grup de parlamentari care au votat împotriva obligativității și pentru anumite amendamente, astfel încât legea vaccinării, într-un fel sau altul, să fie făcută ineficientă", a spus acesta.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.061 secunde