Razele ultraviolete sunt extrem de periculoase pentru sănătatea noastră

3294
Razele ultraviolete sunt extrem de periculoase pentru sănătatea noastră - 09058854e82f1c0cfaa894ff6daedab0.jpg
Deși este foarte cald și tot ce ne dorim în aceste zile este să stăm pe plajă și să ne răcorim în apa mării, medicii ne atrag atenția că asta ne-ar putea costa foarte scump. Specialiștii în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății recomandă evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete solare, mai ales că acestea înregistrează, în prezent, un nivel foarte ridicat.
Expunerea excesivă direct la razele solare poate provoca diferite tipuri de cancer de piele, de exem-plu melanom, arsuri și îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă și alte boli ale ochilor, dar și reducerea eficienței sistemului imunitar.
Cu toate că există dovezi care evidențiază beneficiile pentru sănătate și rolul important în producerea de vitamină D la expunerea în cantități mici la radiația UV, specialiștii atenționează asupra utilizării corecte a produselor pentru protecție solară și alegerii unei metode eficiente de protecție pentru expunerea în condiții de siguranță la radiațiile UV solare.

Evitați expunerea directă la razele solare
Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății ne fac câteva recomandări privind expunerea directă la razele solare:
l Evitați expunerea excesivă la soare între orele 11 și 17;
l Căutați umbra;
l Purtați pălărie;
l Purtați haine pentru protecție care acoperă cât mai mult din suprafața corpului;
l Purtați ochelari de soare;
l Folosiți corect produsele pentru protecție solară;
l Protejați sugarii și copiii. Nu expuneți direct la soare sugarii și copiii mici; aceștia trebuie să rămână la umbră.

Folosiți corect produsele de protecție solară
l Nu utilizați niciodată produsele pentru protecție solară ca unic mijloc de protecție; asociați produselor de protecție solară și alte mijloace de protecție, cum ar fi ochelarii de soare, pălăriile, etc.
l Produsele pentru protecție solară nu trebuie să fie prima dumneavoastră alegere pentru prevenirea cancerului de piele.
l Produsele pentru protecție solară nu trebuie să fie utilizate cu scopul de a prelungi expunerea la soare.
l Alegeți un produs pentru protecție solară adaptat tipului dumneavoastră de piele și condițiilor de expunere (mai multe informații se găsesc la adresa www.ispb.ro).
l Alegeți un produs pentru protecție solară care protejează atât contra radiațiilor UVB, cât și contra radiațiilor UVA.
l Aplicați o cantitate generoasă de produs pentru protecție solară.
l Reînnoiți frecvent aplicarea produsului pentru protecție solară.

Pericol de orbire
Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, la nivel mondial în anul 2000, peste 200.000 de cazuri de melanom au fost diagnosticate, au existat 65.000 de decese asociate cu melanomul, și aproximativ 18 milioane de oameni au orbit ca rezultat al cataractei, dintre aceste cazuri, cinci la sută fiind direct atribuibile expunerii la radiațiile UV.
În anul 2007, datele Centrului de Statistică Medicală au relevat o incidență a melanomului în țara noastră de 1,1 la 100.000 locuitori (ambele sexe).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3382 secunde