Alertă roșie de radiații ultraviolete pe litoral

3816
Alertă roșie de radiații ultraviolete pe litoral - d14c453c305c50a1647ccedf88ec0268.jpg
Evitați expunerea la soare zilele acestea, în special la orele prânzului - este sfatul medicilor, mai ales după ce meteorologii au anunțat că, pe litoral, radiațiile ultraviolete au depășit limita critică, fiind periculoase pentru sănătate.

Indicele radiației ultraviolete (indicele UV) reprezintă estimarea internațională a nivelului radiației la suprafața pământului și este calculat în scopul de a ajuta populația să se protejeze. Valoarea indicelui UV este estimată, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în funcție de concentrația stratului de ozon, localizarea geografică, poziția Soarelui, aerosoli. Prin urmare, spun meteorologii, indicele UV poate avea valori diferite în aceeași zi, în localități diferite. În ultimele două zile, potrivit estimărilor meteorologilor, indicele UV pentru județul Constanța a fost peste 8 - adică peste pragul critic -, acțiunea razelor solare fiind periculoasă.
În aceste condiții, medicii vă sfătuiesc să luați măsuri astfel încât să nu vă fie afectată starea de sănătate. În primul rând, nu stați în soare, mai ales în intervalul orar 11,00 - 18,00, când razele sunt puternice. Dacă totuși o faceți, protejați-vă: stați la umbră, folosiți pălării, ochelari de soare, eșarfe, creme protectoare etc.

Simptomele arsurilor pe retină
Radiațiile ultraviolete pot afecta pielea, de la apariția ridurilor, până la apariția arsurilor și cancerului de piele, dar și ochii. Expunerea îndelungată la razele UV poate duce la producerea de arsuri pe retină - ca și arsurile de piele, acestea sunt dureroase și, de cele mai multe ori, temporare. Persoanele afectate resimt o senzație de mâncărime a ochilor, clipesc des, lăcrimează excesiv, li se umflă ochii și nu suportă lumina puternică. Arsurile pot fi temporare, dar sunt cazuri când urmările sunt mult mai grave, de la afectarea permanentă a corneei, până la cancerul pleoapelor.
Vă puteți proteja ochii purtând ochelari de soare cu protecție UV - dar chiar și aceștia asigură o protecție de doar 50%, căci lumina pătrunde prin jurul ochelarilor. Este recomandat ca lentilele să aibă o culoare cenușie (indicate în special pentru șoferi, pentru că nu deformează culorile principale), verde (în zilele înnorate) sau maro (reduc strălucirea).

Mituri care vă pun sănătatea în pericol
Multă lume consideră că bronzul este un semn al sănătății și chiar dacă se arde puțină piele nu este nimic grav. Total eronat, spun medicii dermatologi - căci arsurile acestea pot deschide calea unor carcinoame și cancerului de piele. Mai mult, potrivit specialiștilor, sunt numeroase mituri care circulă cu privire la protecția pe plajă, ce nu au efectele scontate. Astfel, dacă sunteți în apă nu sunteți protejați de razele solare sau de radiațiile ultraviolete, puteți face insolație chiar și dacă vremea este noroasă, cremele solare vă permit să vă expuneți la soare și să nu vă ardeți, dar nu înseamnă că puteți sta o perioadă prea îndelungată pe plajă. Totodată, dacă nu simțiți căldura razelor solare, nu înseamnă că nu există niciun risc.
Pe de altă parte, apa și transpirația pot amplifica efectele razelor ultraviolete și sunteți mai predispuși la arsuri solare dacă aveți o piele deschisă la culoare. Din acest motiv, se impune să aveți mereu crema cu protecție UV la îndemână.
Loțiunea protectoare trebuie aplicată cu 30 de minute înainte de expunerea la soare și nu vă zgârciți, puteți aplica chiar și mai mult decât ar trebui - în acest mod veți avea garanția că este eficientă. De asemenea, nu uitați să reaplicați loțiunea după fiecare ieșire din apă.
În cazul în care ați suferit arsuri solare, puteți lua următoarele măsuri: aplicați comprese reci pe zonele afectate, pentru a scăpa de usturime; puteți aplica iaurt sau felii de castravete pe arsuri; beți apă, pentru rehidratarea pielii și luați o aspirină, pentru a atenua frisoanele; nu mai stați în soare cel puțin o zi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Februarie 2010
Stire din Sănătate : Cum să vă protejați pielea de frig
Pagina a fost generata in 0.2473 secunde