Riscul de orbire… prezis de salivă

373
Testul de salivă constă în prelevarea acesteia la domiciliu, într-un mic tub, care se sigilează și se trimite într-un plic special către un laborator specializat în analizele genetice. Metoda permite identificarea riscului unei persoane de a suferi de degenerescență maculară, principalul factor ce declanșează orbirea, informează dailymail.co.uk. Numai în Marea Britanie, această boală afectează peste un milion de persoane.
În funcție de rezultatul testului, pacientul poate să apeleze din timp la anumite schimbări de dietă și ale stilului de viață, care, așa cum s-a demonstrat în studii precedente, pot reduce într-o proporție semnificativă riscul de declanșare a acestei afecțiuni.
Degenerescența maculară se produce atunci când macula - partea centrală a retinei care trimite imagini detaliate către creier - începe să se fragmenteze și să prezinte anumite leziuni. În ciuda medicației, maladia este progresivă, iar jumătate dintre pacienții diagnosticați dezvoltă în scurt timp probleme grave de vedere sau orbesc.
Din păcate, această boală prezintă puține simptome timpurii, iar atunci când este diagnosticată, problemele de vedere sunt deja permanente.
Deși se știe deja că între 75% și 85% din totalul cazurilor de degenerescență maculară sunt afecțiuni genetice, moștenite din familie, până recent, medicii nu aveau la dispoziție nicio metodă pentru a identifica persoanele care ar putea avea genele ce declanșează maladia.
Grație noului test, care are o acuratețe de 100% în detectarea genelor cu risc maxim pentru declanșarea bolii, acest diagnostic a devenit posibil în zilele noastre.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 06 Martie 2010
Stire din Sănătate : Românii, codași la vizitele la dentist
Sâmbătă, 06 Martie 2010
Stire din Sănătate : Alergie la… primăvară
Pagina a fost generata in 1.554 secunde