România, campioană la transplanturi de la donatori în moarte cerebrală

74
România, campioană la transplanturi de la donatori în moarte cerebrală - transplant-1381670675.jpg

Articole de la același autor

În numai câteva luni, România a ajuns pe primul loc în Europa în privința numărului de donatori în moarte cerebrală. Numai în 2013 au fost înregistrate peste 100 de astfel de cazuri. Anunțul a fost făcut în cadrul întâlnirii Agenției Naționale de Transplant (ANT). 

"Asistăm la un eveniment remarcabil, care a apărut în activitatea de transplant a ANT - România a ajuns să fie campioană europeană la rata de donare de la donatori în moarte cerebrală, depășindu-se 100 de astfel de donatori în acest an, de la 22 câți erau în 2006. Acest rezultat este consecința unei activități de lungă durată, este și meritul coordonatorilor de transplant, care au depus eforturi extraordinare. Transilvania este fruntea, cei mai mulți donatori în moarte cerebrală au provenit din această zonă", a precizat dr. Mihai Lucan, șeful Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj Napoca.

La rândul său, Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, membru al Consiliului Științific al ANT, a anunțat că, după înființarea ANT, în România se poate vorbi despre "transplant sistematic". "De la înființarea ANT, avem parte de transplant sistematic în România, s-au adoptat modele de succes de la nivel internațional și a avut loc instruirea specialiștilor. În programul de transplant hepatic, sperăm să ajungem la 500 de operații. Un principiu care ne-a călăuzit este de a nu pierde niciun donator", a declarat medicul Irinel Popescu.

Coordonatorul național de transplant, Victor Zota, estimează ca, la sfârșitul acestui an, numărul de donatori în moarte cerebrală din România să ajungă la 140. "Am depășit 100 de donatori în moarte cerebrală, avem acum circa 107, din care mare parte provin din Transilvania. România este prima țară din Europa din punctul de vedere al creșterii numărului de donatori și al creșterii transplanturilor. Avem mai mult de un transplant solid pe zi, acum 15 ani nici nu ne imaginam că se putea face așa ceva, și avem peste 350 de oameni noi transplantați", a adăugat Victor Zota.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5639 secunde