Copii dați în grija statului, ca să nu moară de foame

344
Copii dați în grija statului, ca să nu moară de foame - reportajalbesti19-1381670653.jpg

Articole de la același autor

Sărăcia este o boală grea pentru multe familii. Vremurile tulburi pe care le trăim, lipsa unui loc de muncă și neputința de a-și crește normal și decent copiii îi fac pe unii părinți să aleagă calea mai simplă și să-i lase în grija statului. Pentru mulți, alegerea este foarte grea, dar, de cele mai multe ori, este cea mai bună. Ajunși în centre de plasament sau chiar în grija altor rude, copiii au ce mânca, au cu ce se îmbrăca și șansa de a primi o educație.

Statul îi ia sub aripa sa pe micuții cărora soarta nu le-a surâs și le oferă atât cât poate. Le dă un acoperiș, o mâncare caldă și o carte, să învețe. Nu poate însă să înlocuiască familia, dragostea mamei și a tatălui. Cu toate acestea, pentru unii copii, viața într-un centru de stat poate fi mai bună și chiar mai dulce decât abuzurile sau neglijența de care avea parte acasă.

Conform statisticii Direcției Județene pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, la finele trimestrului al doilea al anului curent, 2.372 de copii erau separați de părinți din diferite motive. Cei mai mulți sunt în această situație din cauza sărăciei.

"Sunt înregistrate 103 cazuri în care separarea a survenit din cauza decesului părinților, cinci cazuri deoarece părinții au fost decăzuți din drepturi, 1.392 din cauza sărăciei, 511 pe motiv de abuz și neglijare, 35 din cauza unor dizabilități ale părinților, iar 141 din alte motive, cum ar fi părinți plecați în străinătate, părinți în detenție sau copii declarați fără părinți", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea. Potrivit acesteia, durata medie de separare a copiilor pleacă de la 60 de luni și poate ajunge și la 120 de luni.


Își dau copiii ca să nu moară de foame

Cele mai multe cazuri provin din mediul rural. Sunt familii amărâte, care nu au rude, nu au pământ pe care să-l muncească, nu au animale în bătătură și nici nu găsesc de muncă. Unele renunță doar la un singur copil, altele la toți. Autoritățile susțin că a crescut simțitor numărul acestor cazuri în ultima perioadă, în unele zone chiar și cu 30%. 


Unii ajung în grija rudelor

890 din copiii separați de părinți din cauza sărăciei au ajuns, potrivit reprezentanților DGASPC, în grija unor rude, iar 253 la alte familii sau persoane. Alți 420 de copii sunt acum crescuți de un asistent maternal angajat al DGASPC, 547 sunt în servicii de tip rezidențial DGASPC, 158 în servicii de tip rezidențial OPA și 77 sunt în grija unui tutore. 


Un copil din patru, sub pragul sărăciei

Situația este și mai gravă însă decât o spun statisticile autorităților. Mai mult de un sfert dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei, se arată într-un studiu al organizației UNICEF, despre amploarea sărăciei în rândul copiilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 17 Aprilie 2013
Stire din Social : Ghetoul de lângă ghetou!
Pagina a fost generata in 0.5787 secunde