Ce pățesc părinții care își neglijează sau își abuzează copiii

559
2
Ce pățesc părinții care își neglijează sau își abuzează copiii - cepatescparintii-1380822655.jpg

Articole de la același autor

Lunar, sute de copii intră în atenția asistenților sociali pentru că sunt fie neglijați, fie abuzați de proprii părinți. Cei mici suferă cumplit, iar adulții cred, de cele mai multe ori, că așa este normal să crești și să educi un țânc. 


Statul își propune să-i învețe o lecție pe toți părinții care nu au grijă de cei pe care îi aduc pe lume, îi bat sau îi trimit la cerșit. Îi va amenda cu sume importante și, dacă nu le vor plăti, îi va pune să muncească în folosul comunității.  De câteva zile, a intrat în vigoare noua lege privind protecția copilului. Este vorba despre Legea nr. 257/2013, care prevede atât drepturile celor mici, cât și contra-vențiile și amenzile pentru cei mari. Așa se face că, chiar și pentru o palmă dată copilului, părinții ar putea plăti până la 5.000 de lei. 


Noua lege îi atenționează și pe profesorii care obiș-nuiesc să mai "atingă" elevii din când în când, existând posibilitatea de a-i amenda cu 2.500 de lei. Părinții care își neglijează copiii, îi lasă flămânzi, desculți și murdari ar putea primi amenzi cuprinse între 500 și 10.000 de lei. Cei care își abuzează psihic, fizic și sexual copiii riscă atât amendă de 5.000 de lei, cât și dosar penal. Iar dacă micuții sunt trimiși la muncă, părinții sunt amendați, în funcție de gravitatea situației, cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei. 


Statul vrea să le vină de hac și femeilor care își abandonează pruncul în spital, dar și celor care îi trimit la cerșit. Ele vor fi amendate cu 2.500 până la 5.000 de lei și dacă nu au bani să plătească, sunt puse să muncească în folosul comunității. 


Peste 740 de cazuri în doar trei luni de zile 


Numai în trimestrul al doilea al anului în curs, Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului din Constanța a primit în atenție peste 740 de cazuri de abuzuri și exploatare a minorilor. 


"Este vorba despre 13 cazuri de abuz fizic, 50 de cazuri de abuz emoțional, 14 de abuz sexual, 648 de neglijare, cinci de exploatare prin muncă, patru de exploatare sexuală și șapte de exploatare pentru comitere de infracțiuni. Pentru 105 din acești copii, s-a dispus plasamentul în regim de urgență, iar pentru un singur caz s-a inițiat urmărirea penală a agresorului", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea. 


Cel mai grav este că, în aproape toate cazurile (729), abuzul sau exploatarea s-au petrecut în familie și numai în 12 cazuri a fost vorba de alte locații. Rămâne de văzut dacă noua lege votată de Guvern va reuși să schimbe mentalitatea românească precum că "Bătaia este ruptă din rai" sau "Eu te-am făcut, eu te omor!". 


1.000 de lei amendă pentru părinții care uită să anunțe că pleacă în străinătate La rândul lor, părinții care pleacă la muncă în străinătate și își lasă copiii acasă sunt obligați să desemneze o persoană care să se ocupe de întreținerea acestora, pe toată durata absenței lor. Este vorba despre părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul. 


Adultul trebuie să anunțe serviciul social din cadrul primăriei din localitatea în care are domiciliul de intenția sa de a pleca în străinătate, cu cel puțin 40 de zile înainte. În caz contrar, riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. În notificare trebuie precizată persoana în grija căreia își vor lăsa copilul, care să facă parte din familia extinsă și să îndeplinească toate condițiile materiale și garanțiile morale necesare creșterii și îngrijirii unui copil. Această persoană trebuie și ea să-și exprime acordul, personal, în fața instanței.



Comentează știrea

FONDURI UE
4 octombrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

Good
4 octombrie 2013
Nu e rea

Da dar sa vedem daca acestea nu sunt vorbe goale. Ci ca ii va trimite la munca??pe cine?? Ma intreb daca cei care nu vor sa munceasca vor uitati si lasa-ti in pace sau este doar o ideie si o lege numai pe hartie. Mai ales Romania saraca tara nu are locuri de munca pentru cei cu studii superioare,si cica pe romi ii va trimite la munca. Problema este ca nu prea sunt obisnuiti cu munca iar ca sa ii faci sa munceasca trebuie sa dai pe ei nuiaua.Mai greu va merge cu legea de a muncii,romii. Pa!! Speram sa nu fie vorbe goale.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 August 2013
Stire din Eveniment : Drama copiilor abuzați sexual
Pagina a fost generata in 0.9744 secunde