România vrea să construiască la Constanța un spital regional în parteneriat cu Turcia

1035
România vrea să construiască la Constanța un spital regional în parteneriat cu Turcia - sorinapintea-1540829172.jpg

Articole recomandate

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a continuat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Istanbul, discuțiile cu omologul turc, Fahrettin Koca, pentru demararea parteneriatului public-privat ce vizează construcția spitalului regional Constanța.


Vizita de lucru a ministrului Pintea în Turcia a avut loc ca urmare a discuțiilor demarate pe 15 octombrie, când a fost semnat Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul sănătății și al științelor medicale, document care promovează încurajarea reciprocă a investițiilor în sectorul sanitar, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.


"Mișcăm lucrurile în ceea ce privește construcția spitalelor regionale așa cum ne-am asumat în programul de guvernare. Anul acesta am avansat mult procedurile de pregătire a proiectele spitalelor regionale Cluj, Craiova, Iași. Pentru aceste unități, încă din anul 2017, Ministerul Sănătății beneficiază de asistență tehnică de la BEI pentru elaborarea documentației pentru studiile de fezabilitate, depunerea Aplicațiilor de finanțare și lansarea procedurilor de licitație pentru finalizarea investițiilor. Pentru construirea viitorului spital regional Constanța, am început la mijlocul lunii discuțiile pentru încheierea unui parteneriat public-privat cu Turcia. Spitalul se va construi după modelul unuia din marile unități sanitare din Turcia. Va fi un spital cu o capacitate de până la 1.000 de paturi, care va cuprinde toate specialitățile medicale", a declarat ministrul Sorina Pintea, citată în comunicat.


De asemenea, Pintea l-a informat pe ministrul turc că, în conformitate cu Acordul de întelegere semnat acum 2 săptămâni la Ankara, Ministerul Sănătății din România a desemnat reprezentanții care vor face parte din grupul de lucru mixt, urmând ca nominalizările să fie trimise părții turce în cel mai scurt timp.


La rândul său, ministrul turc Fahrettin Koca a reafirmat interesul Turciei privind finalizarea în termen de 2 luni a unei înțelegeri privind demararea unui parteneriat public - privat.


"Pacientul român se află în centrul politicilor promovate de Ministerul Sănătății. Dorim ca viitoarea noastră colaborare să vizeze în special pacienții români cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, care vor beneficia de tratament în Turcia pentru anumite patologii", a mai spus Sorina Pintea, conform aceleiași surse. 


Zilele trecute, după ce Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, a susținut că statul preferă să construiască spitale în parteneriat public-privat în locul banilor europeni pe motiv că ar fi mai ieftin, comisarul european Corina Crețu a afirmat că suma de 150 de milioane de euro alocată pentru trei spitale regionale - la Craiova, Iași și Cluj - a rezultat exclusiv din propunerea înaintată de România.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8538 secunde