Sedentarismul, aproape la fel de letal ca fumatul

356
Sedentarismul, aproape la fel de letal ca fumatul - sedentarism-1342964795.jpg
În lume, numărul celor care mor anual din cauza lipsei de mișcare se ridică la 5,3 milioane. Și asta deoarece unele tipuri de cancer, diabet și boli cardiace sunt cauzate în principal de inactivitatea fizică. Potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută în revista britanică "The Lancet", numărul victimelor lipsei de mișcare este aproape egal cu cel al deceselor din cauza fumatului. Cercetările au fost derulate de experții englezi în 105 țări, pe adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani și în 122 de țări, pe persoane de peste 15 ani. Studiul a vizat nivelul de practicare a unei activități fizice la participanți, pe vârste și nivel de venituri, precum și impactul asupra speranței de viață.

Rezultatele i-au alarmat pe cercetători deoarece, conform acestora, 80 la sută din adolescenții între 13 și 15 ani și peste 31% din cei peste 15 ani nu respectă nivelul de activitate fizică indicat de Organizația Mondială a Sănătății. OMS recomandă o oră de activitate zilnică moderată pentru un adolescent și 20 de minute pe zi pentru un adult.

Potrivit oamenilor de știință, lipsa de mișcare ar fi unul din principalii factori de deces, alături de hipertensiunea arterială, fumatul și un nivel crescut al colesterolului. Cercetătorii mai spun că 10% din cancerele la sân și colon, precum și 7% din cazurile de diabet de tip 2 și 6% din bolile cardiace s-ar datora unei activități fizice insuficiente. Autorii amintesc faptul că sportul permite reglarea naturală a nivelului de glicemie, colesterol și trigliceride, în timp ce lipsa de mișcare favorizează aproape toate bolile cronice. Cercetătorii au concluzionat că dacă oamenii vor conștientiza importanța activității fizice și se vor mișca cât trebuie, speranța de viață la nivel mondial ar putea să crească cu 0,68 ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5197 secunde