Serviciul de urgență de la Medgidia este suprasolicitat

321
Serviciul de urgență de la Medgidia este suprasolicitat - ambulantatargamedicismurdfatales-1365662053.jpg
În serviciul de urgență al Spitalului Medgidia ajung în medie, pe zi, peste o sută de bolnavi. Majoritatea dintre ei reprezintă urgență, însă sunt și cazuri în care la spital ajung și bolnavii cronici care s-ar putea adresa medicului de familie pentru a nu suprasolicita spitalul. 

"În CPU Spital Municipal Medgidia în prezent lucrăm 3 medici, care asigură urgența non stop, 24h din 24h. În medie avem cam 100 - 120 de cazuri pe 24h. Cea mai mare problemă este reprezentată de lipsa educației medicale în rândul populației, care duce la prezentarea pentru orice afecțiune care ar putea fi tratată la medicul de familie sau în ambulator. Toate acestea duc la o supra-solicitare a cadrelor medicale, medici și asistenți. Din experiența acumulată până în prezent, aproximativ 75% din cazurile care se prezintă în cadrul unităților de primire urgență sunt urgențe. Însă, datorită lipsei de educație medicală fiecare pacient se consideră urgență la apariția celui mai banal simptom și se prezintă în unitățile de primire urgențe", a declarat pentru Cuget Liber, dr. Dan Pletea, medic în cadrul serviciului de urgență al Spitalului Medgidia. 

Potrivit acestuia, oamenii nu înțeleg că urgența medicală este reprezentată de acele simptome care indică o afecțiune gravă care trebuie tratată imediat pentru a nu degenera și duce la complicații sau chiar la moartea pacientului. 

"Majoritatea pacienților care se prezintă la noi sunt cronici sau care prezintă o afecțiune care a debutat de cel puțin 3-5 zile, s-au tratat acasă după cunoștințele proprii sau la indicația vecinei, sau a altor persoane care nu au noțiuni medicale, în loc să se prezinte la medicul de familie pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat. 

O altă problemă o reprezintă faptul că în momentul prezentării în unitățile de urgență nu se intră în ordinea în care au sosit, ci în funcție de un triaj care stabilește ce pacienți sunt considerați urgență. 

De multe ori, pentru a intra imediat apelează la serviciul de ambulanță, astfel blocând o ambulanță care ar putea să acorde asistența medicală de urgență la un pacient care se află în stop cardio-respirator, care prezintă simptomatologie de infarct, etc. 

Sunt și momente în care pacienții se prezintă în unitatea de primire urgențe cu mijloace proprii și fiindcă nu intră imediat, merg acasă și solicită ambulanța prin serviciul 112. Pacienții nu înțeleg că prin această metodă tot nu intră imediat dacă nu prezintă simptomatologie de urgență și nu conștientizează că pot pune viața în pericol a unei alte persoane. Au fost nume-roase cazuri în care ambulanța era la o non urgență și în momentul respectiv o persoană care necesita imediat intervenția cadrelor medicale specializate a decedat", a mai adăugat dr. Dan Pletea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 30 Martie 2013
Stire din Sănătate : Noi posturi la Spitalul din Medgidia
Pagina a fost generata in 0.2391 secunde