Sfatul medicului - Ecografia musculoscheletală - metoda modernă de investigaţie în medicina de recuperare

1040
Sfatul medicului - Ecografia musculoscheletală - metoda modernă de investigaţie în medicina de recuperare - ecografia2-1623952959.jpg
Pentru pacientul cu suferinţe reumatice, evaluarea corectă a deficitelor sale este esenţială pentru a avea un tratament eficient. Una dintre cele mai bune metode de evaluare a ţesuturilor moi ale membrelor şi articulaţiilor este ecografia musculoscheletală sau ecografia aparatului locomotor.

Ecografia este o metodă de investigaţie care foloseşte ultrasunetele, pentru a obţine imagini ale structurilor anatomice. Ecografia abdominală sau cea folosită în obstetrică şi ginecologie sunt cunoscute şi au devenit o rutină în realizarea consultaţiilor de specialitate, dar evoluţia tehnologică a făcut posibilă şi ecografia musculoscheletală.

În Clinica „Fiziozone” din Constanţa, a declarat dr. Adriana Drăgan, toţi medicii folosesc această metodă imagistică de investigaţie şi au competenţă în ecografia aparatului locomotor.

„Aceasta ne permite să apreciem dacă o articulaţie este inflamată sau nu, dacă are modificări de uzură, ne permite să apreciem în ce stare sunt ligamentele, muşchii sau tendoanele. Ecografia este mai utilă decât radiografia în diagnosticul multor afecţiuni articulare sau musculo-ligamentare. În acelaşi timp, ecografia este lipsită de efecte adverse (nu iradiază), poate examina şi în mişcare articulaţiile, poate evidenţia ce structură anatomică produce durere şi o putem realiza pe loc pacientului. În acest fel, putem diagnostica mai rapid afecţiunea şi putem să începem imediat tratamentul necesar. Tot ecografia ne permite să urmărim şi evoluţia afecţiunii sub tratament, prin realizarea unor examinări ecografic seriate, în cadrul consultaţiilor”, a explicat medicul.

Articulaţiile care pot fi vizualizate cu ecograful sunt: umărul, cotul, pumnul, mâna, şoldul, genunchiul, glezna şi piciorul. De asemenea, se pot vizualiza foarte bine şi muşchii, tendoanele, unele ligamente, bursele, cartilajul articular (parţial), precum şi suprafaţa osului. Mai puţin accesibile vizualizării ecografice sunt ligamentele mai profunde, structurile coloanei vertebrale, osul.

Experienţa examinatorului şi performanţele ecografului sunt foarte importante pentru un diagnostic ecografic corect. În Clinica „Fiziozone” există un ecograf ultraperformant Samsung HC 40, cu sondă liniară pentru părţi moi, cu care pot fi realizate ecografii de calitate. Totodată, cu acest ecograf sunt realizate şi infiltraţii cu ghidaj ecografic - cea mai sigură şi eficientă formă de tratament, prin infiltraţii, deoarece substanţa medicamentoasă poate fi plasată cu precizie chiar la locul procesului patologic.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3842 secunde