Sfatul specialiștilor "Euromaterna". Recuperarea după o naștere prin cezariană

209
Sfatul specialiștilor

Articole recomandate

Ați născut de curând? În acest caz, trebuie să știți că recuperarea fizică după o naștere prin cezariană decurge diferit pentru fiecare mămică în parte și este mai greoaie ca după o naștere naturală. 


"Primele zile după nașterea prin cezariană pot fi destul de dificile, chiar și dacă totul decurge bine. Tratamentul pentru ameliorarea durerii ar putea fi necesar până la câteva zile după naștere, poate chiar și mai mult dacă organismul este suprasolicitat. Cereți sfatul medicului dumneavoastră curant privind planul de tratament și mai ales privind activitățile pe care le puteți relua imediat după intervenție", au precizat specialiștii Spitalului de Obstetrică și Ginecologie "Euromaterna". 


Așa că este indicat să acceptați sprijinul ce vine din partea partenerului sau al unei rude apropiate după ce ați trecut printr-o operație de cezariană, mai ales când vine vorba de lucrurile din casă, curățenie etc. Medicii sunt de părere că, fie și când începeți să vă simțiți mai bine, în primele două săptămâni, tot va trebui să mai așteptați o perioadă până vă recuperați complet. Deci, nu vă suprasolicitați corpul, pentru că acesta nu este pregătit încă pentru eforturi de acest gen. 


De asemenea, trebuie să știți că, după ce faceți cezariană, este posibil ca medicul să vă recomande să nu ridicați o greutate mai mare decât cea a nou-născutului. În această situație, ce faceți dacă aveți un copil mai mare decât cel abia venit pe lume, care vrea în brațe? 


Totul poate fi foarte simplu și vă și protejați, în același timp. Ca urmare, vă așezați pe pat alături de el, puteți juca jocuri care să vă permită să stați întinsă, puteți să citiți sau să vă uitați la desene animate împreună.


Chiar dacă au trecut două-trei zile de la cezariană, durerea tot va mai persista, așa că veți fi nevoită să luați calmante în continuare. Specialiștii spun că nu trebuie să așteptați ca durerea să ajungă la un nivel intolerabil înainte de a lua o pastilă. 
Apoi, mai există problema lohiilor, o altă neplăcere. Dacă femeia se află și la prima naștere, atunci este posibil ca aceasta să se sperie foarte tare, din cauza cantității de sânge pierdut. Chiar și așa, nu vă panicați! Perioada aceasta a menstruației postpartum va mai continua pentru câteva săptămâni, chiar dacă pentru dumneavoastră va părea o eternitate. 


Partea bună: scăpați de kilograme! 


Pas cu pas, totul va reintra în normal și vă veți recăpăta tonusul de odinioară. Trebuie doar să fiți conștiente de faptul că, imediat după naștere, corpul dumneavoastră începe să se schimbe. Ba chiar, mai mult decât atât, transformările sunt mai bruște decât cele pe care le-ați experimentat de-a lungul celor nouă luni de sarcină. 


Spre exemplu, după ce mica prințesă sau micul prinț au venit pe lume, o să scăpați de chinuitoarele kilograme în plus cu care v-ați tot luptat. De obicei, în primele zile după naștere, pierdeți cam 6-7 kilograme, urmând ca restul de kilograme să se topească în lunile următoare. Pe parcurs, veți observa și că tot surplusul de lichid va fi eliminat, prin urină sau transpirație, dar și că transpirația vă miroase mai puternic. Medicii sunt de părere că acest lucru se întâmplă din cauza puternicelor schimbări hormonale prin care corpul trece după naștere, dar lucrurile se vor regla destul de repede și mirosul caracteristic corpului dumneavoastră va reveni la normal. 


Încet-încet, uterul va începe să se micșoreze. Spre exemplu, în timpul sarcinii, uterul își mărește dimensiunea de 25 de ori față de cea normală. Cert este că, la câteva ore după naștere, acesta începe deja să se reducă, ceea ce cauzează alte contracții și dureri, dar de intensitate mai mică decât cele de la naștere. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8082 secunde