Sfaturi simple pentru a evita îngălbenirea dinților

1165
Sfaturi simple pentru a evita îngălbenirea dinților - ingrijiredinti-1339171718.jpg

Igiena dentară de zi cu zi sau chiar și vizitele regulate la cabinetul stomatologului nu ne pot feri în totalitate de îngălbenirea dinților.
Acest aspect neplăcut poate fi evitat, însă, dacă respectați câteva recomandări simple.

Din punct de vedere genetic, nuanța dinților variază de la alb la alb-gălbui, dar culoarea lor este influențată de o multitudine de factori, am aflat de la dr. Ioan Traian Moina, medic stomatolog în cadrul cabinetului Dentarex din Constanța.
"Dinții se pot colora fie la suprafață, fie în profunzime, din cauza diferiților pigmenți care pot pătrunde în structura dentară", ne-a explicat dentistul.

Ce produse ne afectează dantura
Petele care apar pe suprafața dinților sunt cel mai frecvent cauzate de obiceiurile alimentare, dar există și alți factori care influențează discromiile.
"Consumul de cafea, ceai sau vin roșu, cireșele și afinele pot păta dinții, iar tutunul, indiferent dacă este vorba de țigarete sau tutun de mestecat, îngălbenește dinții garantat și favorizează depunerile de placă bacteriană și tartru", a afirmat dr. Moina.
În același timp, culoarea dinților se poate modifica spre gălbui sau cenușiu după utilizarea anumitor produse medicamentoase pe termen mai lung, traume dentare, aportul exagerat de fluor sau administrarea tetraciclinei la copii în perioada dezvoltării dinților.

Cum ne putem apăra dinții
Deoarece nu putem exclude din alimentație produse precum cafeaua, ceaiul, fructele sau vinul roșu, dr. Ioan Moina recomandă perierea dinților cu atenție cel puțin de trei ori pe zi și să ne clătim gura după consumul de băuturi sau alimente cu potențial colorant.
"Ar fi indicat să se utilizeze și un pai pentru consumul băuturilor care pătează dinții. De exemplu, femeile pot apela la mici trucuri alegând un ruj de buze într-o nuanță deschisă, ceea ce va face dinții să pară mai albi", a mai spus dentistul.
Cu toate acestea, cel mai bine ar fi să consultăm un medic stomatolog care ne poate spune ce produse de igienă dentară sunt mai bune și cum să le folosim cât mai eficient.

Metode de a păstra dantura albă și strălucitoare
Pentru menținerea dinților curați și albi, dr. Moina a mai recomandat utilizarea unei paste de dinți cu efect de albire și a unei periuțe de dinți prevăzută cu un dispozitiv special destinat îndepărtării colorațiilor dentare.
"Acestea contribuie la corectarea discromiei de suprafață și menține rezultatele tratamentelor de albire, între vizitele la medicul dentist", a precizat stomatologul.
În momentul în care ați ajuns la cabinetul dentar, în funcție de tipul și de gradul discromiei, medicul poate propune și metode mai eficiente pentru îndepărtarea petelor de pe dinți, cum ar fi periajul profesional, pentru corectarea discromiei externe cauzate de alimente, lichide colorate sau tutun.
"Dacă discromia este prezentă de mulți ani, va trebui să apelați la un tratament de albire profesională a dinților pentru a scăpa de colorațiile persistente", a adăugat dr. Moina.
Totodată, în cabinetul stomatologic se poate realiza și fațetarea dinților cu anomalii sau leziuni asociate pentru obținerea unor rezultate cât mai estetice.
Cu toate că aceste metode sunt sigure și eficace, alegerea procedurii de aplicat trebuie să rămână la latitudinea medicului dentist, în funcție de starea dinților fiecărui pacient și de rezultatele pe care le dorește.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 17 Ianuarie 2012
Stire din Sănătate : Cum să prevenim căderea dinților
Pagina a fost generata in 1.2142 secunde