Sfaturile psihologilor pentru a avea sărbători fericite

573
1
Sfaturile psihologilor pentru a avea sărbători fericite - cristinagemanaru11355152319-1355180742.jpg
Sărbătorile devin momentul în care realizăm retrospectiva anului care se va încheia și tragem concluziile pentru a crea noile obiective. Psihologii susțin că această perioadă este resimțită de mulți dintre noi cu oboseală, cu tulburări emoționale de sezon și chiar cu depresie. De aceea, ei recomandă să evităm situațiile foarte stresante și expectațiile nerealiste

și să estimăm corect provocările pe care le întâmpinăm, pentru a ne feri de un eventual dezechilibru emoțional.


Sărbătorile înseamnă în primul rând bucurie! Bucuria unei atmosfere de basm cu orașul scăldat în lumini, brazi împodobiți, bucuria unei mi-nivacanțe sau timp cu familia, bucuria de a primi și oferi cadouri. Dar stresul căpătat în urma acestei perioade ne poate da de furcă, spun spe-cialiștii, dacă nu știm să îl gestionăm corect. "Sărbătorile pot reprezenta și o serie de factori psiho-sociali care ne influențează starea de bine și echilibrul nostru psiho-emo-țional. Prea multe obligații cărora trebuie să le facem față, presiunea financiară, obo-seala, dorința de a-i mulțumi pe cei din jurul nostru, normele de conduită socială ce ne obligă în mod vădit să respectăm anumite standarde, toate acestea și mulți alți factori pot cauza o stare de dezechilibru emoțional intensă", a explicat Cristina Gemănaru, psiholog în cadrul Centrului Terapeutic Marea Neagră Constanța. 

Renunțați la așteptările nerealiste

Cât de ușor sau cât de greu este să facem față tuturor acestor provocări la care sun-tem supuși, depinde doar de noi, suntem direct răspunzători de resursele noastre emoționale și de cât de mult dorim să oferim. Este esențial să începem printr-o estimare co-rectă a timpului și a posibilităților în asumarea responsabilităților. "Trebuie să fim realiști cu ceea ce putem face și ce anume nu putem face. Să conștientizăm dacă avem un echilibru în toate și ce anume avem de câștigat concret", a mai completat psihologul Cris-tina Gemănaru.

Este mult mai benefic pentru oricare dintre noi, să reușim în această perioadă să ne apreciem pe noi și pe cei de lângă noi pentru ceea ce sunt, să fim valorizați și apreciați și să descoperim în noi și în ceilalți sentimente ca: bucurie, armonie, înțelegere, mulțumire, încredere sau optimism. Este bine să nu uităm că uneori, o îmbrățișare rezolvă mult mai multe conflicte interioare decât orice recompensă financiară sau materială. Îmbrățișați-vă copiii sau partenerii de cuplu și sigur veți reuși să depășiți toate obstacolele. Și nu uitați! Există "Moș Crăciun" atâta timp cât nu așteptăm doar cadouri materiale, ci și liniște sufletească.


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3513 secunde