Simptomele tromboflebitei superficiale se pot înrăutăţi dimineaţa

186
Simptomele tromboflebitei superficiale se pot înrăutăţi dimineaţa - fond-tromboflebita--1710341233.jpg

Articole de la același autor

Tromboflebita superficială este o tulburare comună trombotică și inflamatorie în care un tromb se dezvoltă într-o venă aflată aproape de suprafața pielii. Majoritatea venelor superficiale sunt afectate, de asemenea, de flebită, spre deosebire de tromboza venoasă profundă, o afecțiune uneori asimptomatică, în care flebita poate fi absentă.

Flebita constă în inflamația unei vene, cu alte cuvinte vena devine inflamată, din cauza apariției la acest nivel a unui cheag de sânge sau din cauza afectării peretelui venos. Potrivit dr. Oana Maria Paraschiv, deși flebita superficială apare tipic la nivelul membrelor inferioare, a fost descrisă și la nivelul penisului sau al sânilor și poate apărea oriunde sunt efectuate intervenții medicale, cum ar fi brațele sau gâtul, prin folosirea cateterelor intravenoase. Atunci când afectează vena safenă mare, tromboflebita poate progresa la nivelul sistemului venos profund. „Lezarea valvelor venoase profunde conduce la insuficiență venoasă cronică profundă, denumită și sindrom postflebitic și poate provoca, în plus, trombembolism pulmonar si risc crescut de deces. Flebita superficială poate apărea în mod spontan, afectând în special membrele inferioare prin interesarea venei safene mari sau ca o complicație a procedurilor medicale. Astfel, flebita superficială poate fi cauzată de o leziune traumatică a braţului sau a membrului inferior, de montarea unei linii intravenoase sau de o cauză necunoscută. Deși etiologia acestei boli nu a fost complet elucidată, flebita superficială este asociată cu componentele triadei Virchow, mai precis cu leziunea initimală, staza sangvină și hipercoagulabilitate sangvină”, a explicat medicul.

Acesta a precizat că principalii factori de risc includ: o boală moștenită familială care crește riscul formării cheagurilor de sânge în corp; încetinirea fluxului sangvin cauzată de intervențiile chirurgicale și repausul la pat; perioade îndelungate de inactivitate care încetinesc fluxul sanguin; stilul de viață sedentar; sarcina; vârsta peste 40 de ani; supraponderalitatea sau obezitatea etc.

De precizat că riscul de evoluție spre tromboză venoasă profundă este mic și apare mai ales atunci când cheagul de sânge aflat la suprafață se extinde către regiunea inferioară a abdomenului sau regiunea superioară a coapselor sau către fața posterioară a genunchiului. De asemenea, riscul de extindere către venele profunde este mai mare atunci când vena afectată este normală și nu varicoasă, atunci când există un istoric de tromboză venoasă profundă sau în cazul persoanelor imobilizate. De obicei, debutul simptomelor este lent, cu apariția unei regiuni dureroase și roșii de-a lungul venelor superficiale ale pielii. Această regiune se poate simți dură, caldă și dureroasă și poate determina chiar o senzație de arsură. În ceea ce priveşte simptomele, acestea se pot înrăutăți atunci când piciorul este coborât dimineaţa din pat. Principalele simptome ale tromboflebitei sunt: edemul membrului inferior sau superior; durere la nivelul regiunii cheagului sanguin; prezența temperaturii crescute la nivelul cheagului sanguin; eritem cutanat apărut în regiunea cheagului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8722 secunde