Sindromul de intestin iritabil nu ocolește copiii

283
Sindromul de intestin iritabil nu ocolește copiii - sindrom-1625059838.jpg

Articole de la același autor

Sindromul colonului iritabil este o problemă care face referire la funcționarea corectă a intestinului gros și poate afecta inclusiv copiii. Colonul (partea finală a intestinului gros) absoarbe apă și nutrienți din alimentele parțial digerate, care intră în colon prin intestinul subțire. Tot ce nu este absorbit este eliminat lent din organism.

Etiologic, a precizat dr. Ionica Ciortan, acest sindrom este constituit prin interacțiunea complexă dintre factori genetici, fiziologici și psihosociali. Cele trei subtipuri enumerate își pot schimba tipologia în timpul vieții și reprezintă o problemă socială semnificativă. Pentru stabilirea diagnosticului sunt foarte importante anamneza, examenul fizic detaliat completat de un istoric psihosocial și dietetic atent.

„De cele mai multe ori, debutul simptomelor poate fi asociat cu un eveniment stresant sau un episod infecțios, de cele mai multe ori digestiv. Incidența cea mai mare o are tipul al doilea, forma dominantă cu diaree, ce variază ca frecvență, între 7% și 36%, cu prezența unor inflamații în grad redus clinic, îndeosebi după infecții cu salmonella, shighella, campylobacter, giardia etc. De cele mai multe ori riscul de sindrom de intestin iritabil la copil crește atunci când după un episod infecțios digestiv nu se respectă o dietă corespunzătoare, administrare de pro și prebiotice de refacere a microbiomului intestinal și administrarea inclusiv de adjuvanți enzimatici pentru ușurarea digestiei”, a precizat medicul.

Specialistul a declarat că mulți pacienți percep alimentele drept triggeri semnificativi ai simptomelor pe care ulterior le asociază cu intoleranța la unele alimente, cel mai frecvent față de grâu sau alte cereale, lapte și produse lactate, fructoză, alimente grase etc.

De asemenea, alimentele bogate în hidrocarbonate, greu digerabile au fost identificate ca factori ce exacerbează simptomele sindromului de intestin iritabil. Tocmai de aceea, dieta cu aport scăzut de hidrocarbonate slab digestibile asociază simptome reduse de tip distensie, flatulență, dureri abdominale, inclusiv la pacienții sensibili la gluten și fără boala celiacă.

În același timp, fibrele dietetice pot ameliora constipația la copii, fără a diminua durerea abdominală. De exemplu, rolul bacteriei Helicobacter Pilory în bolile digestive la copil este foarte bine stabilită și cunoscută în prezent, însă ultimele cercetări argumentează implicarea acestora și în anumite boli extradigestive. Totodată, infecția cronică cu Helicobacter Pilory asociază simptome extradigestive și anume: anemie, scădere ponderală și staturală, diabet și alergii alimentare.

Dr. Ciortan a mai spus că pe lângă tratamentul medicamentos specific sterilizării portajului cu această bacterie, se impune determinarea alergiilor alimentare de tip IgE și IgG și eliminarea acestora pe o perioadă stabilită de la caz la caz, cu reintroducerea acestora în sistem de rotație, la patru zile. După evaluarea investigațiilor clinice și paraclinice, se va stabili dieta personalizată și tratament corespunzător cu dispensarizarea afecțiunii pe termen lung, până la ameliorarea sau vindecarea afecțiunii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0426 secunde