Ruptura de splină vă poate pune viaţa în pericol

306
Ruptura de splină vă poate pune viaţa în pericol - rupturadesplina3-1625059909.jpg

Articole de la același autor

Uneori, se întâmplă să aveţi probleme cu splina şi daţi fuga la medic, dar pentru a preveni astfel de situaţii trebuie să ştiţi că splina este un organ foarte vascularizat, care se poate umfla cu sânge. Potrivit dr. Rodica Bucşe, dacă se produce ruptura acesteia, viaţa pacientului este în mare pericol. Practic, ruptura splinei rezultă, de obicei, în urma unui traumatism, în special ca urmare a accidentelor de maşină. Dacă splina se rupe, sângele se va infiltra în cavitatea abdominală, provocând durere. Pacienţii cu ruptură de splină pot deveni rapid anemici, astfel că vor avea nevoie de transfuzii de sânge.

Pe de altă parte, dacă splina nu funcţionează corect sau este deteriorată, bolnavă ori mărită, poate fi nevoie de o operaţie de îndepărtare a acestui organ, cunoscută sub numele de splenectomie. Desigur, uneori, doar o parte din splină poate fi îndepărtată, ceea ce se numeşte splenectomie parţială. Totuşi, îndepărtarea splinei se face numai după o cântărire atentă a situaţiei, a stării bolnavului, pentru că slăbeşte sistemul imunitar şi creşte susceptibilitatea persoanei respective la infecţii.

Procedura presupune mai multe tăieturi mici în burtă, ghidarea unui laparoscop în corp printr-una dintre tăieturi, trecerea instrumentelor subţiri prin celelalte tăieturi, pentru a se îndepărta splina. La final, tăieturile sunt cusute sau lipite între ele. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7013 secunde