Spitalul Județean va avea un serviciu social permanent

355
1
Spitalul Județean va avea un serviciu social permanent - serviciusocial-1358952273.jpg
Începând din luna februarie, în cadrul Spitalului Județean Constanța se va înființa un serviciu social permanent pentru a rezolva cazurile sociale de abandon al copiilor, pentru cei fără adăpost, dar și pentru cei care vin la spital cu infarct miocardic, pentru a se reduce mortalitatea datorată acestei afecțiuni. 


Serviciul va rezolva cazurile sociale prin anchete

Serviciul social va reprezenta un spațiu destinat atât anchetelor sociale pentru cazurile de abandon al copiilor în maternitatea instituției, cât și persoanelor fără adăpost, care după ce primesc tratament în spital, ajung direct în stradă. Pentru acest serviciu sunt deja pregătite aparatura medicală, spațiul și cu personal care să in-tervină în timp util în aceste situații.

"Problema se pune că printr-un astfel de serviciu se poate interveni la timp mai ales în cazul unui abandon. Am observat că în general, mamele își părăsesc copiii la ore la care personalul medical nu poate supraveghea secția. Dacă avem oameni care să o aducă pe mamă înapoi, care să discute cu ea și să rămână lângă copil, deja lucrurile pot avea o rezolvare", a declarat managerul Spi-talului Județean, Dan Căpățână. Cât privește persoanele fără adăpost, managerul susține că numai în prezent, în cadrul spitalului sunt opt oameni care primesc îngrijiri medicale, dar și adăpost. "Sunt șase în spital aici, la Constanța și două la Spitalul de la Agigea. Au primit îngrijiri, însă pen-tru că nu au un adăpost, au rămas la noi, nu puteam să îi dăm afară".

Programul vizează și infarctul miocardic

În același serviciu intră și programul de infarct miocardic care vizează toți constănțenii care ajung la UPU cu o astfel de problemă și pentru care, ulterior, se face o anchetă pentru a se stabili în ce condiții a făcut afecțiunea. Scopul este scăderea mortalității prin infarct miocardic. "Suntem nemulțumiți că deși încă de anul trecut Ministerul a făcut trei adrese către spital pentru a ne introduce în programul național pentru infarct miocardic, Casa Județeană de Asigurări nu decon-tează acest serviciu", a mai declarat Dan Căpățână. Acesta susține că importanța unei astfel de monitorizări medicale s-a făcut vizibilă prin cele o sută patruzeci de cazuri salvate, de aceea, banii decontați de stat ar îmbunătăți situația din spital în această privință. "Statul decontează aproximativ nouă sute de euro pentru fiecare pacient, în unele cazuri chiar o mie două sute. De aceea banii aceștia ar reprezenta un ajutor extrem de important pentru oameni."

Criteriile pentru a intra în program sunt strict medicale

Constănțenii care se află în această situație delicată, pot beneficia de decontare în urma unei anchete sociale care să stabilească ce a determinat afecțiunea și care sunt pașii care trebuie respectați pentru ca boala să nu îi pună în pericol viața. Mai mult, managerul susține că persoanele care vor fi angajate în cadrul aces-tui serviciu, vor avea obligația să consilieze toate persoanele implicate, de la pacient, la aparținători.

"Este foarte important ca persoanele aflate într-una dintre aceste situații să primească consiliere și ajutor la timp".


Comentează știrea

geo
24 ianuarie 2013
si

Infiintam un serviciu dar posturile nu se scot la concurs?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4257 secunde