"Revoltător! Șpăgi și la morgă? E deja prea mult!"

5556
11
Mai mulți cititori arată cu degetul spre Morga Spitalului Județean de Urgență, acuzându-i pe autopsieri că ar cere șpăgi de la familiile decedaților.

În replică, managerul SCJU Constanța susține că autopsia este un serviciu gratuit și că nu a primit nicio reclamație privind eventualele șpăgi. Le recomandă însă celor care s-au confruntat cu asemenea situații să depună reclamații la registratura spitalului.

Cine a avut un deces în familie știe că e scump și să mori, nu doar să trăiești. În condițiile în care multe familii, luate pe nepregătite de pierderea unor oameni dragi, se împrumută la rude, prin vecini sau chiar la bănci pentru a-i înmormânta cum se cuvine, numai de acceptarea unor șpăgi pentru tot felul de servicii, oficial – gratuite, nu le arde. Extrem de deranjați că scot bani grei din buzunar și pentru ce nu trebuie, oamenii ne-au sesizat, atât prin telefon, cât și prin comentarii online, că la Morga Spitalului Județean Constanța, profitându-se de durerea oamenilor, dar și de momentul extrem de delicat reprezentat de autopsierea unei persoane dragi, s-ar încasa taxe ilegale de îmbălsămare, și nu mici: "Pe cei trei autopsieri de la Morga Spitalului Județean Constanța, Carlo, Silvian și Daniel, nu-i afectează salariul, pentru că ei chiar îl dublează și, în zilele bune, îl triplează din taxa ilegală de îmbălsămare, pe care o practică cu tupeu de ani de zile – 200 lei de fiecare mort…" – am citat din comentariul unui cititor postat pe site-ul ziarului nostru.

"Nu e un lucru plăcut de care vreau să mă plâng, însă și moartea face parte din viață, nu putem schimba asta. Am avut un mare necaz în familie și am fost obligați să facem cunoștință cu Morga spitalului, unde i s-a făcut autopsie rudei decedate. Sincer, nu mă așteptam să arate așa de bine, să fie dotată cum am văzut prin filme, chiar m-am mirat. Am auzit că s-a modernizat recent, cică se cereau standarde europene. Am o curiozitate: oare standardele europene cer să plătești autopsia ori să transporți decedatul cu firma spitalului? Revoltător! Șpăgi și la morgă? E deja prea mult! Dacă am reclamații, care sunt șefii lor, cui mă plâng de țigăneala de acolo, mai rău ca-n târg? Sau morga asta e firmă privată?" (A. Marian).

Autopsia este gratuită

Dr. Dan Căpățână, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, ne-a confirmat că la Morga spitalului lucrează autopsierii numiți de cititorul nostru, dar că nu are cunoștință de practicile de care sunt acuzați. Referitor la autopsie, aparținătorii persoanei decedate nu trebuie să plătească nimic, pentru că este un serviciu public gratuit. Dacă însă, după autopsie, rudele doresc ca decedatul să fie cosmetizat, îmbrăcat, așezat în sicriu etc, există firme care se ocupă de aceste servicii, evident, contra cost, prețurile putând fi negociate, dar fără nicio implicare din partea SCJU, ale cărui responsabilități se termină după finalizarea autopsiei. Însă, pentru toate serviciile plătite, oamenii trebuie să ceară chitanțe, dacă nu le primesc după ce dau banii: "Eu nu am cunoștință despre această situație, nu am primit nicio reclamație până acum, însă dacă sunt persoane care s-au confruntat cu asemenea probleme, pot să depună reclamații la Registratura spitalului, de unde vor primi număr de înregistrare. Oamenii trebuie să știe că orice reclamație ajunge la mine, în mapa de corespondență".

Firmele de transport - autorizare specială

Cât privește firmele care se ocupă de transportul decedaților de la Morgă la adresa de domiciliu, Spitalul Clinic Județean de Urgență nu are nicio implicare, familia fiind cea care hotărăște asupra acestui aspect.

În schimb, singura regulă stabilită prin lege este ca mașina care transportă decedatul să aibă autorizație specială pentru servicii funerare: "Mai exact, trebuie să scrie pe talonul mașinii acest lucru, iar noi suntem obligați să controlăm treaba asta, fiind o reglementare legală, nicide-cum stabilită de spital. Astfel, mașinile care vin să ridice decedatul sunt verificate de agenții de pază, pentru a se vedea dacă au acea autorizație pe talon. Au mai fost încercări cu mașini fără autorizație, însă nu au cum să-și ducă planul la îndeplinire, pentru că sunt controlate și blocate la timp de agenții noștri" – a conchis managerul spitalului, care a reînnoit recomandarea ca ori de câte ori oamenii sesizează aspecte pe care le consideră în neregulă, să sesizeze de îndată conducerea SCJU.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
ionescu c
12 ianuarie 2013
morga cu spaga

Ceea ce spuneti este perfect adevarat,dar domnul director nu cunoaste,nu vede ,nu aude.Mai mult,mama a decedat la 16 ore dupa ce a fost internata.Am fost anuntat de deces nu de personalul spitalului,ci de o firma care se ocupa de inmormantari si mi s-a comunicat si suma de 2 milioane pe care trebuie sa o platesc.Este revoltator.

popescu
12 ianuarie 2013
renovare morga

Daca imi aduc eu bine aminte morga a fost renovata cu 2 ani in urma de catre o firma privata care se ocupa de inmormantari. Desigur,ati ghicit Casa albastra care investise atunci vreo 400.000 de euro in scopul de a obtine prioritate la inmormantarea persoanelor fara apartinator.Acum serios Dr Capatana nu stie nici de asistentele care vin si imbraca,cosmetizeaza persoanele decedate de la terapie intensiva?si nici de dr care iti dau pacientul acasa pe semnatura proprie chiar daca a decedat ca sa numai treaca prin morga?Poate asa il informam pe domnul director ca poti intra in spital cu masina sa-ti ei pers decedata chiar daca nu ai autorizatie baieti de la paza sunt ff cooperanti(bineinteles contracost).

DNA
12 ianuarie 2013
PROCURORII DNA

PROCURORII DNA SA VERIFICE SI SA-I VERIFICE PE MAFIOTII CARE LUCREAZA LA MORGA.PARCA MARELE POLITAI BURLACU A LUCRAT LA INSPECTORAT.NU STIE NIMIC ????

ALINA
13 ianuarie 2013
DA ESTE ADEVARAT

TATAL MEU A FOST SPULBERAT, LINSAT PE TRECEREA. DE PIETONI MURIT CATEVA ORE MAI TARZIU LA SPITAL LA FEL AM PATIT SI EU AM PLATIT 5.000.LEI SI NU AM PRIMIT CHITANTA DACA MAI INSISTAM SA CER CHITANTA PLECAM BATUTA DE LA MORGA .SPITALULUI

ALEXANDRA
13 ianuarie 2013
Doctorita ASCHIE stieee!

Este foarte adevarat ce se scrie despre cei 3 autopsieri de la MORGA SPITALULUI. Uitati-va la situatia lor materiala! De exemplu DANIEL -autopsierul - ce autoturism are si cat costa? ; - ce lanturi din AUR " ii rup gatul"?; - ce verigheta "cara degetelulu lui grasun" ?; - ce ceasuri DE FIRMA are si pe care le schimba zilnic?; Prin cate excursii peste granita tarii si-a plimbat consoarta si s-au dat mari in fata prietanilor, colegilor? Cum a putut "sa-si faca rost si de un "BEBELUS" contracost? DOCTORITA ASCHIE - SEFA LUI nu-si pune niciodata intrebarea cum isi asigura toate acestea DANIEL dintr-un simplu salariu de la MORGA , mai ales ca se mai si plange ca are RATE LA BANCI? STIE TOT SI POATE CA-SI PRIMESTE SI EA PARTEA! Stimati redactori ati fi in asentimentul multor constanteni daca a-ti extinde ANCHETA cu SPAGA DE LA MORGA si nu uitati sa-i luati la intebari si pe cei de la IML - de exemplu ALEXIU EMIL - practica un tarif mai mare, dar si cu doctorii de la IML nu mi-e rusine. Va doresc mult succes in ancheta. Ati putea colabora chiar si cu ORGANELE ABILITATE. Poate dezlegati si misterul obtinerii BEBELUSULUI de catre acest DANIEL care a ELUDAT LEGEA ADOPTIILOR separe! Va doresc mult succes!!!

AMINA
13 ianuarie 2013
Dr. CAPATANA nu stieee....

Cu adevarat revoltator ce fac cei 3 autopsieri de la MORGA!!! De ce dr. CAPATANA se face ca nu stie? Cititi pe internet "SUVEICA MORTILOR" LA SPITALUL JUDETEAN CONSTANTA si aflati tot ce vreti despre traseul celui decedat in spital, cu concurenta asistentelor si infirmierelor de a anunta in schimbul unui "comision" care mai de care preferential o anumita firma de POMPE FUNEBRE pentru a "RACOLA" cadavrul si a intra in contact cu familia acestuia; despre o anumita DANA de la CASA ALBASTRA care sta pe holurile sectiilor din spital mai mult decat programul medicului de garda; tot aici se dau "in gat" una pe alta si astfel te pui la curent cu totul. Indrumati-l pe dl. CAPATANA sa vizualizeze si dansul acest site in caz ca nu are informatori si s-o cheme la raport pe dr. ASCHIE de la ANATOMOPATOLOGIE pentru tot ce se intampla la MORGA si s-o intrebe daca a tinut vreodata evidenta substantelor folosite de cei 3 la imbalsamari pentru ca ma indoiesc ca la imbalsamarile facute in particular isi cumpara si nu le iau "cu imprumut" de la MORGA. Va doresc vizualizare placuta!!!

Ely
13 ianuarie 2013
STIREA ESTE FOARTE ADEVARATA

Este o doamna blonda,plinuta,in jur de 48 ani care se ocupa de aproape tot "tacamul".Medicii legisti au taxa fixa,daca nu ai banii pregatiti,mortul mai asteapta.Doamnele care spala mortul dupa autopsie au pret fix de 100 lei(noi) de persoana;imbracarea mortului facandu-se la intrare pe stanga,cu usa deschisa sau intredesschisa deoarece respectarea intimitatii nu mai este necesara.Acum un an in urma,ca sa-l putem scoate pe cuscrul meu de la morga Sp.(deoarece decedase in spital),a trebuit sa asteptam sa vina o ruda de la Bucuresti cu "bastani" (cum se exprimase un domn mai in varsta care spunea ca este legist,si ca fusese consilier la Cons.Jud.).In acea zi au fost intoarse spre casa (aproape de Tulcea),si niste oameni care se vedeau a fi nevoiasi,deci plecase inapoi la Tulcea sa caute bani sa plateasca autopsia ptr. o batrana,ca-ci spuneau ei,nu o face altfel. Pe cumnatul cuscrului meu l-a costat cam 1600 lei(noi),cu tot cu transport la 15 km de oras.Doamna blonda era "sefa" pe acolo;stia toate taxele,facea "chitantele",iti aducea sicriul cu tot cu masina in "max.jum.de ora".NU CRED CA NU SE STIA LUCRUL ACESTA DE CATRE COND.SPITALULUI.Acolo ajungeau si oamenii culti,nu numai fraierii de rand.

Ely
13 ianuarie 2013
ADEVARAT

Exista un caiet unde, ei spun ca, scrie suma care o da fiecare,apoi cand depun banii la casieria Spit.se da chitanta sau factura,dar asta dureaza cam 2 sapt.Daca nu platesti pe loc,asteapta si mortul 2 sapt.???

Răspuns la: DA ESTE ADEVARAT
Adăugat de : ALINA, 13 ianuarie 2013
TATAL MEU A FOST SPULBERAT, LINSAT PE TRECEREA. DE PIETONI MURIT CATEVA ORE MAI TARZIU LA SPITAL LA FEL AM PATIT SI EU AM PLATIT 5.000.LEI SI NU AM...
MARIN
14 ianuarie 2013
INDIGNARE

Va FELICIT d-na redactor pt. subiectul abordat! Eu sunt un cetatean al comunei M. KOGALNICEANU si locuiesc in apropierea doamnei MARIANA (machidoanca) - INFIRMIERA la MORGA SPITALULUI CONSTANTA. Domnule de cand s-a incadrat aici (inainte lucra in spital) pot spune ca "s-a spalat". Zi de zi este coafata, aranjata, cu manichiura si pedichiura facute la specialisti imbracata luxos. De unde atata banet? Va raspund tot eu. De pe urma mortilor. Ea ii spala si-i imbraca contra cost . 50 LEI DE FIECARE. Spune acum ca primeste banii legal de la CASA ALBASTRA. Cum legal va intreb eu? Poti sa ai doua servicii in acelasi program? pentru ca ea asta face. Spala si imbraca mortul in timpul programului nu sta peste program pentru asta. Daca are numai 2 morti pe zi faceti calculul cat are pe luna in plus fata de salariu tinand cont ca lucreaza sambetele si duminicile. Am inteles ca o au sefa pe sora lui ASCHIE dar vad ca nu da doi bani pe ce este la ea acolo fata de dl ASCHIE care este tare legist si nu ia bani de la bolnavi. Astia de la MORGA nu-i mai satura dumnezeu! Eu sunt somer de 3 ani si mai am alti 3 pana la pensie si imi duc traiul de pe o zi pe alta din pensia sotiei. Cum sa nu fii indignat cand ii vezi pe lacomii astia de la MORGA ca exploateaza pana si mortii numai sa le fie lor bine. Va doresc sa mai faceti astfel de articole poate asa se mai potolesc si ei. O zi buna!

NVT
18 ianuarie 2013
NVT

CITESC CU STUPOARE DIN CE IN CE MAI MULTE MESAJE ALE ROMANILOR CE I.SI SPUN NEAJUNSURILE PE SITE. DAR DIN PACATE ACES MIJLOC DE COMUNICARE NU MAI AJUTA DELOC IN ZILELE DE AZI, NU IN ROMANIA!! CI PARCA DIN CONTRA, VEZI PE ZI CE TRECE SI MAI MULTE "MIZERII" FACUTE DE CATRE CEI CARE AU FUNCTII MAI MULT SU MAI PUTIN "SUS PUSE". CRED CA SINGURA SOLUTIE AR FI CA TOATA ROMANIA SA IASA IN STRADA SI SA SPUNA UN NU CATEGORIG CORUPTIEI !! SI SA NU MAI ACCEPTE 'CALCAREA IN PICIOARE" SA SE OPREASCA DAREA " MICILOR ATENTII " CELOR CU FUNCTII "SUS PUSE"

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2562 secunde