Studiu românesc privind nevoia intervenției psihologice la bolnavii de cancer

244
Studiu românesc privind nevoia intervenției psihologice la bolnavii de cancer - oncologiestres-1623156352.jpg

Articole de la același autor

Cancerul reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel mondial, iar bolile neoplazice influențează viața pacienților, atât din punct de vedere al sănătății fizice, cât și al stării de bine psihologice, sociale, spirituale. Într-un studiu realizat de specialiștii Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității „Babeș Bolyai” Cluj Napoca arată că „un diagnostic de cancer este perceput precum un eveniment traumatic” și poate duce la reacții disfuncționale, precum depresie, anxietate, dar și la reacții sociale, precum stigmatizarea sau spirituale, precum pierderea sensului vieții. În aceste condiții, este din ce în ce mai evident că este nevoie, în îngrijirea pacienților oncologici și de o abordare psihologică.

În cadrul Universității „Babeș Bolyai” Cluj Napoca a fost lansat, în 2020, primul studiu național care își propune să evidențieze impactul distresului oncologic asupra pacienților neoplazici, în contextul asistenței medicale primare. „Medicul de familie este resursa umană cea mai apropiată de contextul pacientului și poate cunoaște și monitoriza întregul parcurs oncologic, fiind astfel un punct extrem de valoros pentru identificarea și evaluarea distresului în cazul pacienților săi. Proiectul CANPRIM își propune colaborarea cu medicii de familie din cele 41 de județe ale României, pentru a dezvolta o platformă inovatoare de cercetare, prin care se pot evalua aspectele psiho-sociale ale traiectoriei bolii oncologice, dincolo de cadrul îngrijirii clinice din centrele oncologice”, se arată într-un raport al specialiștilor implicați în studiu.

Proiectul CANPRIM a debutat în toamna lui 2020 și deja au fost stabilite colaborări cu peste 100 de medici din mai multe județe. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.2653 secunde