Sute de doctori din Constanța și-au făcut bagajele

2470
6
Sute de doctori din Constanța și-au făcut bagajele - medicistrainatate-1318959278.jpg

Spitalele din județul nostru rămân fără cadre medicale. Cele mai multe unități funcționează deja cu mai puțin de jumătate din personalul necesar, iar viitorul este sumbru: se pregătesc de plecare și puținii doctori pe care îi mai avem.

Condițiile oferite de sistemul sanitar de stat dezamăgesc pe toată lumea. Bolnavii, deși contribuabili la fondul național al asigurărilor de sănătate, trebuie să scoată din buzunar bani pentru orice. La rândul lor, cadrele medicale fac munca a trei sau patru oameni, dar sunt plătite puțin. În consecință, toți încearcă să se îndepărteze cum pot de sistemul de stat: bolnavii căutând vindecarea în cabinetele și spitalele private, iar medicii căutându-și de muncă în sistemul privat sau peste hotare.

Aproape, 500 de cadre medicale, pregătite de plecare
Datele centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța sunt îngrijorătoare. Astfel, într-un an, aproape 500 de cadre medicale din județul nostru au solicitat certificate de conformitate sau recomandări, acte necesare pentru a munci într-o unitate din străinătate.
Centralizarea este realizată începând din septembrie 2010 până în prezent, mai exact de când a intrat în vigoare directiva europeană potrivit căreia cadrele medicale au nevoie de un certificat de conformitate sau de o recomandare din partea statului român pentru a-și desfășura activitatea într-un stat membru U.E.
Iar majoritatea celor care au depus cereri au obținut deja actele dorite. Astfel, din totalul celor 285 de cereri primite de la doctori, au primit actele 219 solicitanți, restul fiind în lucru. Totodată, au depus cereri 166 asistenți medicali și au primit avizele 108 dintre ei. Acum, fiecare mai așteaptă doar să găsească "slujba de vis".

Salariul îi convinge
Cu siguranță, locul de muncă bine plătit, dar și care să aducă împlinirile profesionale dorite nu se va lăsa mult așteptat. Disprețuiți în țară, fiind văzuți de multe ori drept "șpăgari", medicii români sunt așteptați cu brațele deschise în state precum Germania, Elveția, Franța, Norvegia sau Suedia, unde primesc salarii între 3.000 de euro (un medic începător) și 10.000 de euro (un specialist cu ani de experiență în spate). Prin comparație, trebuie precizat că în Spitalul Județean Constanța, un specialist cu experiență ia un salariu de până la 1.000 de dolari.



Comentează știrea

rex
19 octombrie 2011
jos JAVRELE pd

Cum asa pleaca medicii din raiul lui basescu si gasca lui de VARANI flamanzi. Parca la noi nu exista criza , la noi sunt oameni puturosi nu guvernanti hoti si incompetenti. Cat sa mai tina si minciunile voastre cu "la noi esteeste bine nu ca la altii(Grecia, Spania sau Italia) unde este foarte rau, dar romanii se duc sa munceasca pe bani buni acolo.

relu
19 octombrie 2011
by by

Drum bun si cale batuta cind o creste si la restul populatiei nivelul de trai sa vina inapoi atunci o sa mai ia ceva la slariu in rest daca vor sa ramina sa se multumeasca cu spaga,nu ptr unii muma si ptr altii ciuma.

avy
19 octombrie 2011
se vor intoarce in 2012 cand vom culege roadele

Consecinta masurilor dure dar sanatoase luate de guvernul boc. Dar in 2012 boc a zis ca vom culege roadele si vom avea 2000 euro salariu

Miruna
19 octombrie 2011
bai rex,nume de caine ....pesedist

punem pariu ca daca pleaca pedeleii si vin pesedeii tai,tot vor pleca?...daca ma gandesc mai bine ,plecarile in afara au inceput din timpul lui bombonel ,anii 2000 -2004 si au continuat si pe vremea guvernarii pnl -pd,apoi pnl -psd si acum la fel pe vremea gub.boc ca si la perioada 2000-2008...nu are nicio legatura cu guvernele si partidele ci cu mafia pe care au instituit-o neocomunistii lui iliescu

rex
19 octombrie 2011
indoctrinati abjecti

Miruna draga v-a indobitocit rau aceste CANALII care cu sprijinul vostru(sper ca neconditionat) distruge sistematic aceasta tara. in rest numai de bine.

Miruna
19 octombrie 2011
draga ham ham..pardon rex

nu am niciun parti pris,nu voi vota pdl sau pe boc dar prea latri d o a r la ei si te faci ca nu vezi,de un par egzamplu,ce au facut pesedeii iar aici ,la noi in oras ,mazare si clica lui de mafioti si hoti de o voracitate de neegalat

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 19 Octombrie 2011
Stire din Sănătate : Gripa stă la pândă!
Miercuri, 19 Octombrie 2011
Stire din Sănătate : Cursurile Lamaze - moft sau necesitate?
Pagina a fost generata in 1.6213 secunde