"Te duci la medic și, fix după 5 minute, te scoate în drum"

894
1

Articole de la același autor

Cititnd câteva rânduri despre serviciile medicale din Anglia, putem vedea că la noi, pacienții beneficiază din plin de serviciile medicilor de familie. Iată ce se întâmplă în alte țări, când te duci la medic: "Zilele trecute am stat mult de vorbă cu doi prieteni dragi, soț-soție, români emigrați în Anglia. De la asigurările mașinilor, s-a ajuns inevitabil și la cum sunt medicii pe acolo, cum curge sistemul etc. Sistemul curge impecabil, dar ei sunt tare nemulțumiți de GP. (GP=medicul de familie englez). Că… dacă ești programat pentru acid la stomac, nu te mai ascultă și despre fiere, ci te reprogramează.

Fix după 15 minute, te scoate-n drum. Că orice hibă ai, el îți dă paracetamol. Că te cheamă și recheamă de nenumărate ori, fără să te trimită la specialist, (fiindcă nu are voie, conform protocoalelor!). Că până-ți faci loc la el, îți trece boala. Că nu se ridică de la birou și calculator ca să te examineze, numa dă pe tastatură simptomele și-ți recomandă medicamente "aiurea" etc.

În concluzie, am dedus că nici doctorii ăia nu-și tare mulțumesc asigurații. Dar, apare o diferență uriașă: pacientul pleacă nemulțumit, totuși nu-i trece prin cap nici să cheme PRO TV-ul în ajutor, nici să reclame, nici să vină cu ziarul, fiindcă nimeni nu-l ia în seamă peste cuvântul doctorului. Oricât de nemulțumit ar fi. Poți doar să dai medicul în judecată, pentru malpraxis. Dar și acolo, trebuie să dovedești fără dubiu că ceea ce pe tine, bolnav, te-a nemulțumit, a fost greșit - medical vorbind. Și de obicei nu reușești să dovedești. Când reușești, (rarisim!), te umpli de bani, insă numai prin justiție. Iar dauna o achită firma de asigurări.

În schimb, repet: sistemul merge uns. Impecabil.

Aștepți două luni să te primească GP-ul dar, odată programat, nu afli că nu-i doctorul tău la lucru, și nici nu stai să te înghesui tri ceasuri pe hol. Nici nu afli că iarăși a picat sistemul informatic, sau că nu mai sunt fonduri. Te cheamă la microfon în cabinet, exact la ora programată. Iar ca să te bucure cu punctualitatea, îl va scoate pe precedentul după exact 15 minute, nemulțumindu-l grav. Apoi, după scurta fericire că nu stai la coadă, te va scoate și pe tine extrem de rapid, ca să-l ia la ora promisă pe următorul.

După aia, de nu-ți convine ce ți-a făcut, (ai fi vrut antibiotic, ecografie, perfuzie și cardiolog, dar n-ai primit nimic din toate astea!), pleci acasă înjurând exclusiv în sinea ta, nu în presă. Necum să iei în pumni GP-ul și asistenta. Fiindcă și ei te vor da în judecată și-ți vor lua casa pentru ultraj. (Pe-acolo pare-se că au ce să-ți ia!)

Iar tu, frustrat, intri în clinci. Farmacia nu-ți dă aproape nici un medicament fără rețetă (și nu vorbim de compensare)… pur și simplu nu-ți dă medicament la cerere, nici cu bani grei. Iar dacă apari în baza date ca "recalcitrant", niciun alt GP nu te ia în brațe fericit că i-a tras-o colegului, furându-i clientela, bașca firma de asigurări îți va crește valoarea asigurării", potrivit otiliaganas.ro.

Comentează știrea

Cineva
10 noiembrie 2016
..

De unde le scoatei?daxa e urgenta,intri pe loc,daxa nu,te programeaza la gp..analizele ti le faci tot la gp si te cheama ei sa.ti spuna rezultatul..nu primesti antibiotic ca in Romania ptr orice(preventiv),ca asa stiu dr in Romania si cand ai cu adevarat nevoie,nu si mai face antibioticul efectul,ptr ca l.ai luat ptr orice banalitate.E adevarat ca despre o singura afectiune ai voie sa vb. cu dr,dar faci dubla programare,daca ai doua probleme medicale..si da,nu cumperi de la farmacie nimic,ca banii nu cumpara orice,ca in Romania,antibioticul se da si el la infectie,nu lentru o simpla raceala,cum primea copilul meu,cand mergea la gradinita,la fiecare luna,vand racea...Te trimit la echo si altele,nu mai vorbiti aiurea..depinde si la ei de dr,ca la noi..in Romania de cand am avut copil,dr de familie nu a rezolvat nimic,doar cand am fost la privat,s a facit copilul bine.

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 09 Noiembrie 2016
Stire din Sănătate : Vaccinurile salvează vieți. Așa o fi?
Pagina a fost generata in 0.9126 secunde