Telefonul mobil și poșeta - mai murdare decât o toaletă publică

823
Telefonul mobil și poșeta - mai murdare decât o toaletă publică - 9ee73cd3583a17fae11342beb56b0b4f.jpg
V-ați fi gândit vreodată că poșeta dumneavoastră poate adăposti milioane de vizitatori oribili? Sau că nelipsitul telefon mobil este plin de boli? Pare incredibil, nu? Dar este cât se poate de adevărat și de dovedit științific.
Oamenii de știință au descoperit recent că nu trebuie să ne îngrijorăm numai de ceea ce mâncăm. În timp ce unele bacterii sunt inofensive, ba chiar bune pentru sănătatea noastră, există foarte mulți germeni periculoși care "locuiesc" pe obiecte banale, pe care le folosim zi de zi. Matthew Barbour, expert în igienă, demască cele mai ciudate locuri unde se găsesc bacteriile cele rele și cum ne putem proteja de ele.

Poșeta
Bacteriile se pot lipi de poșetă în timpul activităților noastre zilnice, atunci când o așezăm pe scaunul din autobuz sau când o lăsăm câteva minute pe jos, sub masă. Primul sfat al experților este să nu cumva să ne punem poșeta pe masă sau suprafețele din bucătărie, unde se pregătește mâncare. Acesta este modul cel mai sigur de a transfera bacteriile și germenii de pe fundul genții direct pe masă. De asemenea, ei recomandă să spălăm în mod regulat exteriorul poșetei și să o golim cel puțin o dată pe lună de toate resturile și gunoaiele dinăuntru.

Mașina
Aproape un sfert din infecțiile la plămâni sunt cauzate de apa stătută din borcanul folosit pentru spălarea parbrizului, avertizează Agenția Britanică pentru Protejarea Sănătății. De asemenea, în urma unui studiu făcut, în Marea Britanie, pe 250 de autoturisme, în aproape toate s-au găsit de 330.000 de ori mai multe bacterii decât pe un scaun de toaletă. Numai o treime din șoferi își aspirau mașina mai des de două ori pe an, a arătat studiul, și numai două procente din șoferi își curățau mașina în interior în fiecare săptămână.

Periuța de dinți
Viruși precum cei de gripă sau de herpes pot trăi pe periuța noastră de dinți chiar și o săptămână și ne pot reinfecta de fiecare dată când o folosim sau pot contamina și celelalte periuțe din pahar, susține dr. Stephen Dunne, de la St. Thomas’s Dental Institute. De asemenea, folosirea în comun a periuței de dinți ne poate îmbolnăvi de boli ale dinților, dar și de hepatita B. Periuța de dinți trebuie schimbată o dată pe lună.

Uscătoarele de mâini
Uscătoarele de mâini cu aer cald sunt contaminate cu milioane de bacterii. Keith Redway, microbiologist la Universitatea Westminster explică: "Aerul cald nu este suficient să le ucidă, iar bacteriile sunt suflate pe mâinile noastre și în atmosferă".

Telefonul mobil
Telefoanele noastre sunt "pudrate" cu mai multe bacterii decât un scaun de toaletă, tocul unui pantof sau mânerul unei uși. Joanna Verran, profesor de microbiologie la Universitatea Manchester Metropolitan, explică: "Faptul că îl ținem tot timpul în mână și căldura generată de telefon creează un teren extrem de propice pentru înmulțirea tuturor germenilor care se găsesc în mod normal pe pielea noastră. Aceștia includ și stafilococul auriu, care poate provoca apariția coșurilor, furunculelor, până la pneumonie și meningită".

Bancomatele
Bancomatele sunt atinse zilnic de sute de oameni și nu sunt niciodată curățate așa cum ar trebui, spune Steve Riley, expert în igienă. El precizează: "Virușii de răceli sau gripă pot rezista pe obiecte până la 24 de ore, dar sunt unii care pot rezista chiar și luni de zile. Când cineva își șterge nasul, gândiți-vă ca ar putea folosi un bancomat în următoarele 24 de ore. Întotdeauna spălați-vă pe mâini înainte de a vă atinge fața sau înainte de a mânca".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2756 secunde