Testări ginecologice gratuite pentru doamnele din Năvodari

1558
1

Articole de la același autor

Depistarea cancerului de col uterin sau de sân se poate realiza prin două teste simple, realizate în cabinetele de ginecologie. Însă, pentru că foarte multe femei își neglijează sănătatea și ajung la medic doar atunci când boala este extrem de avansată, iar șansele de supraviețuire minime, specialiștii în domeniu trag un semnal de alarmă. Un prim pas în acest sens a fost făcut la Năvodari, unde Fundația "Renașterea" va pune la dispoziția localnicelor teste ginecologice gratuite. 


Pe parcursul a patru săptămâni de acum încolo, sute de femei din orașul Năvodari vor putea beneficia de investigații medicale gratuite pentru sân și col uterin, în cadrul proiectului "Salva - ȘAnsă La Viață Activă!", proiect inițiat de Fundația "Renașterea", în parteneriat cu Primăria Năvodari. Testele vor fi efectuate în cadrul unui laborator mobil de diagnostic ce este dotat cu un mamograf performant și un cabinet de ginecologie. "Nimic nu este mai important decât să ne menținem sănătatea. Fundația «Renașterea» este activă la Năvodari pentru a facilita accesul femeilor din localitate la servicii medicale la care nu ajung foarte ușor. Este foarte important că sute de femei din localitate vor putea be-neficia nu doar de teste gratuite, ci și de consilierea a doi medici specialiști, care, în funcție de rezultatele testelor, le vor îndruma către tratamentele adecvate. Campania a fost inițiată și ca semnal de alarmă asupra faptului că România este pe primul loc în Europa la numărul de cazuri de cancer de col uterin, boală diag-nosticată tardiv. Ne bucurăm de sprijinul primarului Nicolae Matei, având în vedere că s-a ocupat de cazarea personalului medical și de efectuarea programărilor", a declarat Mihaela Geoană, pre-ședintele Fundației "Renașterea".


Ce presupun investigațiile 
Implicată în proiect, medicul constănțean Daniela Petre susține că aceste două investigații sunt absolut necesare pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, fiind singurele care diagnosti-chează atât cancerul, cât și infecțiile genitale. "Ne lipsește educația medicală în rândul comunității și acest lucru se evidențiază și în statisticile îngrijo-rătoare de la nivel național. Trebuie ca fiecare femeie care își începe viața sexuală să conștientizeze că oricând pot apărea afecțiuni extrem de agresive și că un control pe an le poate salva viața. Mamografia este un examen radiologic pentru de-tectarea cancerului la sân care se efectuează după vârsta de 40 de ani și care poate arăta modificările apărute la nivelul sânului, modificări ce nu pot fi văzute cu ochiul liber. Testul Babeș-Papanicolau se efectuează pe masa ginecologică și constă în recoltarea cu ajutorul unei periuțe a unei probe din colul uterin. Existența modificărilor poate indica un stadiu pre-canceros sau can-ceros al colului uterin", a declarat dr. Daniela Petre, medic primar obstetrică-ginecologie, specialist în cadrul campaniei. Pe lângă testările gratuite, în cadrul proiectului "Salva - ȘAnsă La Viață Activă!", peste 300 de constănțeni care suferă de HIV sau hepatita C vor beneficia de suport de incluziune socială. "Vrem să creăm împreună posibilitatea ca acești pacienți să poată să își reia viața socială și profe-sională, fără să fie afectați de boala de care suferă. Vom depune toate eforturile să reinserăm pe piața muncii cât mai mulți locuitori ai zonei de Sud - Est", a precizat Iolanda Mihalache, președinte PARTNET, partener al Fundației "Renașterea" în această campanie națională. 


Comentează știrea

sinbad
9 august 2014
m-am linistit

Sunt facute de personal de specialitate, ma speriasem, am crezut ca le face primarul !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3525 secunde