Tot mai multe cazuri de cancer mamar la bărbați

227
Tot mai multe cazuri de cancer mamar la bărbați - doctor-1499439051.jpg

Articole de la același autor

Deși cancerul de sân este o boală asociată, în general, femeilor, și bărbații se pot confrunta cu această problemă de sănătate.

Din cauza faptului că acest cancer apare rar la bărbați, sunt disponibile puține informații despre tratamentul adecvat.

"În absența unor informații mai pertinente, avem tendința să tratăm bărbații cu cancer de sân la fel cum tratăm femeile cu această boală. Bărbații au fost excluși, de-a lungul timpului, din studiile clinice pe cancerul de sân. În ultimii ani, am început să solicităm companiilor să permit participarea bărbaților la studii clinice, în afara cazului în care există motive științifice pentru a fi excluși", a declarat Tatiana M. Prowell, specialist în cancer de sân al FDA.

Răspunsul companiilor, cercetătorilor și al pacienților a fost pozitiv. Conștientizarea privind cancerul de sân este în creștere și din ce în ce mai multe studii clinice includ și bărbații. "Pentru prima oară, bărbații au acces la tratamente investigaționale în studiile clinice și pot contribui la progresul științitific și îmbunătățirea cunoașterii altor persoane care se confruntă cu această boală", a mai spus Tatiana Prowell.

Bărbații și femeile prezintă aceiași factori de risc pentru cancerul de sân: niveluri crescute de expunere la estrogeni, un istoric familial sau numeroase iradieri la nivelul pieptului. Deși bărbații au, în mod normal, estrogen, obezitatea, ciroza și sindromul Klinefelter (o afecțune genetică) cresc nivelul de hormoni. Toate aceste afecțiuni sunt factori de risc cunoscuți ai cancerului de sân la bărbați.

Dacă o rudă de gradul I- mama, tatăl, fratele, sora- are cancer de sân, și bărbații au un risc mai mare de a dezvolta această boală. Bărbații care au mutația BRCA (o mutație genetică cu predispoziție pentru cancerul de sân) prezintă un risc și mai mare. Deși posibilitatea de a dezvolta un cancer de sân este în continuare scăzută (doar aproximativ 5-6%), bărbații cu mutația BRCA2 au un risc de 100 de ori mai mare de a dezvolta cancer de sân decât populația masculină generală.

Tratament

Opțiunile de tratament pentru bărbați sunt similare cu cele pentru femei: mastectomie (intervenție chirurgicală de înlăturare a sânului) sau, în unele cazuri, lumpectomie (înlăturarea unei tumori alături de o porțiune mică de țesut de jur- împrejur), radiație, chimioterapie, terapii țintite și terapii hormonale. În cazul bărbaților cu tumori mai mari, noduli limfatici pozitivi sau cancer în metastaze, pe lângă tratamentul hormonal se recomandă adesea și chimioterapia, la fel ca la femei. Iar bărbaților cu receptorul HER2 li se recomandă terapii țintite care targhetează HER2, la fel ca la femei.

Toți bărbații cu cancer de sân ar trebui trimiși la consiliere genetică, recomandă specialiștii. Aceasta este o altă diferență față de femei, care nu sunt trimise automat la testarea genetică pentru mutații precum BRCA1 sau 2. Când nu mai fncționează normal, aceste gene supresoare ale tumorilor permit cancerelor de sân și altor tipuri de cancer să se dezvolte. Numai femeilor cu un istoric familial semnificativ de cancer de sân și alți factori de risc importanți le sunt recomandate testele genetice. Oricare ar fi situația, persoanele cu astfel de tumori, fie bărbați sau femei, ar trebui să discute cu medicul, mai ales dacă au avut pe cineva cu cancer de sân în familie.

Sursa: https://www.fda.gov/default.htm

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7994 secunde