"Toți ar trebui să știm asta. Cum recunoașteți și ce trebuie să faceți în cazul unui de accident vascular"

364

Articole recomandate

Medicul Tudor Ciuhodaru a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj important. Sfaturile ar trebui urmate de noi toți:


"Toți ar trebui să știm asta. Primele simptome. Cum recunoașteți și ce trebuie să faceți în cazul unui de accident vascular cerebral. Formula FAST poate salva viața celui de lângă tine.

Un șofer din Iași a făcut accident vascular când era în trafic și a ajuns la UPU de la Spitalul Clinic de Urgențe,,prof.dr.Nicolae Oblu". A avut șansa de a beneficia imediat de cel mai bun tratament. O astfel de situație se poate repeta oricând. Diagnosticut și tratatamentul făcut în timp util (!!!) influențează major șansele de supraviețuire și de recuperare ulterioară.

Formula FAST:

1. F (face=față): Rugați pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Fața nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.

2. A (arms=brațe): Rugați pacientul să-și ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos

3. S (speech=vorbire): Rugați pacientul să rostească o propoziție scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăți în vorbire) sau afazic (nu își găsește cuvintele).

4. T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunați imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.

Toți ar trebui să știm asta. Trebuie învățată în toate școlile din România împreună cu multe alte noțiuni de prim-ajutor la orele obligatorii de educație pentru sănătate. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieți dar așteaptă de prea mult timp să fie adoptată. Până când parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege …

Rețineți:

1. Apare la vârste din ce în ce mai mici (chiar sub 30 de ani) ( !!!Nu mai este apanajul vârstelor înaintate). Este a doua cauza de mortalitate (după bolile cardiovasculare).

2. Semnele sau simptomele apar de regulă rapid. (Senzație de slăbiciune, amorțeli sau furnicături la nivelul feței sau membrelor. Probleme de vorbire sau de înlegerea cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizie și pot merge până la comă și stop cardiorespirator.

3. Accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid (!!! Ore) (pentru a preveni atacurile ulterioare cu potențial mortal și leziunile permanente asupra creierului.

4. Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele și nu știu ce trebuie să facă în astfel de situații.

5. 70% dintre pacienți nu au știut ce li s-a întâmplat și mai puțin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.

6. Printre factorii de risc se numără suprasolicitarea, stress-ul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul și fumatul.

7. Atenție !!! Pentru a fi cu adevărat eficiente noțiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învățate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla înmulțirii.

Cum il poți preveni. 7 lucruri esențiale care vă pot salva viața.

1. Renunțați la fumat.

2. Dormiți suficient.

3. Mâncați sănătos.

4. Faceți mișcare.

5. Control medical periodic.

6. Tratați corect diabetul, bolile de inimă și depresia.

7. Atenție la excesul de alcool.

Atenție:

1. AVC face prea multe victime în România.

2. 60. 000 de români sunt diagnosticați anual cu AVC.

3. Doar 1 din 3 pacienți ajung să se recupereze complet.

4. Diagnosticut și tratatamentul făcut în timp util (!!!) influențează major șansele de supraviețuire și de recuperare ulterioară."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9328 secunde