Transfuziile cu plasmă pot trata multe patologii, cum ar fi hemoragiile sau arsurile

145
Transfuziile cu plasmă pot trata multe patologii, cum ar fi hemoragiile sau arsurile - plasma-1635773174.jpg

Articole de la același autor

Donarea de plasmă este un act simplu care ajută la tratarea a diferite patologii şi vieţi. Ce reprezintă această plasmă? Este un lichid clar, uşor gălbui, care nu conţine celule sanguine. De fapt, aceasta este constituită din aproape 55% din volumul total al sângelui. Cealaltă parte este alcătuită din celule, cum ar fi celulele roşii, celulele albe şi trombocitele. În acest lichid există multe proteine, precum albumina, care îndeplinesc funcţii foarte importante în organism. Deşi mulţi oameni nu îşi dau seama, transfuziile cu plasmă pot trata multe patologii, cum ar fi hemoragiile sau arsurile.

Aşa cum am menţionat deja, plasma este partea lichidă a sângelui, care se combină cu celulele sanguine (atât roşii, cât şi albe) şi cu trombocitele. Când cele două părţi sunt separate, plasma arată ca un lichid transparent. Plasma este aproape 90% apă. Specialiştii afirmă că restul compoziţiei sale este un amestec de proteine şi săruri minerale care sunt esenţiale pentru ca organismul să funcţioneze corect. În primul rând, conţine imunoglobuline, care fac parte din sistemul imunitar care vă ajută să vă protejaţi împotriva infecţiilor. În plus, conţine şi albumină, care este o moleculă responsabilă de transportul anumitor substanţe în ţesuturi. De asemenea, este important să menţionăm faptul că plasma conţine şi factori de coagulare, care ajută sângele să înceapă să se coaguleze atunci când există o hemoragie undeva în corp.

Transfuziile de plasmă sunt proceduri foarte simple. În primul rând, trebuie să existe un donator. Specialistul va extrage sângele de la donator, procesul durând, de obicei, între 30 şi 45 de minute. După extragerea sângelui, celulele sanguine sunt separate de plasmă. Apoi, medicul conservă şi depozitează lichidul. Când vine vorba de donaţii de plasmă, procesul se numeşte plasmafereză, acesta diferind de donarea de sânge prin faptul că celulele extrase sunt reintroduse şi se păstrează doar plasma. În plus, timpul de recuperare este mai scurt şi puteţi dona plasmă la fiecare 15 zile. Uneori, transfuzia de plasmă este utilizată în transplanturile de ficat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 5.1479 secunde