Transpiraţia excesivă nu este o urgenţă medicală decât în cazuri rare

232
Transpiraţia excesivă nu este o urgenţă medicală decât în cazuri rare - fond-transpiratie-1695983628.jpg

Articole de la același autor

Transpirația excesivă (hiperhidroza) este o afecţiune care se caracterizează printr-o secreţie excesivă a glandelor sudoripare. Cel mai frecvent, aceasta interesează axilele, palmele şi tălpile, dar poate afecta orice zonă a corpului.

Cercetătorii au crezut multă vreme că hiperhidroza primară este consecinţa statusului mental şi emoţional al pacientului şi că afectează doar indivizii stresaţi şi anxioşi. Studiile recente au demonstrat, însă, că persoanele cu hiperhidroză primară, expuşi la aceeaşi stimuli, nu sunt mai stresate decât restul populaţiei. Potrivit dr. Georgiana Păvăloiu, se pare că stările emoţionale şi mentale ale indivizilor cu hiperhidroză primară sunt cauzate de prezenţa hiperhidrozei. Deci, nu problemele emoţionale cauzează hiperhidroza, ci hiperhidroza determină probleme emoţionale şi anxietate. Studiile au arătat că genetica joacă un rol important, de aici ipoteza că ar putea fi o afecţiune moştenită. De obicei, majoritatea pacienţilor cu hiperhidroză primară au un frate sau o soră cu această afecţiune.

„Apariţia hiperhidrozei primare este asociată cu o anomalie a sistemului nervos simpatic. Sistemul nervos simpatic şi sistemul parasimpatic exercită funcţiile involuntare ale organismului. Drept urmare, sistemul nervos simpatic determină tahicardie (bătăi accelerate ale inimii), tranzit intestinal accelerat, hipertensiune şi transpiraţie. Când sistemul nervos simpatic sesizează o creştere a temperaturii corpului, trimite semnale nervoase la nivelul glandelor sudoripare să producă transpiraţie pentru a reduce temperatura corpului. Hiperhidroza este suspectată la pacienții aparent sănătoși care transpiră excesiv fără un motiv anume (hiperhidroză primară) sau la cei care au o afecțiune subiacentă: hipertiroidism, diabet zaharat etc (hiperhidroză secundară). Chiar dacă este vorba despre o afecţiune benignă, este recomandat un consult dermatologic pentru a elucida cauza hiperhidrozei şi pentru a stabili un plan de tratament”, a precizat medicul.

Atenţie! Transpiraţia excesivă nu este o urgenţă medicală decât în cazuri rare. Este recomandat să mergeţi la medic dacă aceasta este însoţită de alte simptome cum ar fi: tuse prelungită, febră, frison, durere de cap, durere în piept, scădere ponderală; transpirația este rece, cleioasă;

transpiraţi excesiv noaptea fără vreun motiv aparent. În concluzie, hiperhidroza este o afecţiune dermatologică benignă, dar cu implicaţii emoţionale şi psihosociale. Chiar dacă nu este cunoscută cauza exactă, poate beneficia de mai multe metode de tratament, de la medicaţia topică sau sistemică, la chirurgie minim invazivă sau radicală. Metoda optimă de tratament a acestei afecţiuni este aleasă în funcţie de beneficiile şi riscurile acesteia şi bineînţeles, de particularitățile pacientului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5823 secunde