Transpirația în exces poate fi rezolvată chirurgical

3858
1
Transpirația este un proces fiziologic normal, prin care sunt eliminate apa - în proporție de 99% - și substanțele toxice rezultate din procesele metabolice care au loc în corpul uman - în proporție de 1%. Este neplăcut însă când secreția sudorală este în exces și nu puțini au fost cei care s-au plâns, spun medicii, de disconfortul cauzat: hainele sau încălțămintea pătată, miros urât, dificultăți în manipularea obiectelor sau evitarea strângerii mâinii. Specialiștii atrag atenția că transpirația abundentă este semnul afecțiunii denumite hiperhidroză și poate fi tratată chirurgical.

În mod normal, transpirația este unul dintre mecanismele de termoreglare a organismului și apare atunci când corpul se supraîncălzește, iar prin evaporarea apei de la suprafața corpului apare senzația de răcoare.
La pacienții cu hiperhidroză, secreția sudorală poate apărea chiar și atunci când se află în camere aerisite sau chiar dotate cu aparate de aer condiționat. Potrivit dr. Vasile Popa, chirurg, membru al European Society of Thoracic Surgeons, hiperhidroza este de două feluri: primară, care este localizată la nivelul palmelor, feței, picioarelor și axilelor și cea secundară, care este generalizată la nivelul corpului și apare ca urmare a unor altor afecțiuni, precum tuberculoza, diabetul, hipertiroidismul sau leucemia.
"30-65% dintre pacienții cu hiperhidroză primară descriu o agregare familială a bolii. Studiile genetice recente au arătat o transmitere dominantă legată de cromozomul 14. Deși aceste descoperiri prezintă un potențial imens în tratamentul viitor al hiperhidrozei primare, în prezent aceste informații nu prezintă decât o importanță științifică", a afirmat dr. Vasile Popa.
Chirurgul a arătat că afecțiunea apare ca urmare a funcționării în exces a glandelor sudoripare, la nivelul zonelor unde densitatea acestor tipuri de glande este mai mare. De exemplu, în palme, densitatea este de 700 glande/centimetru pătrat, în timp ce la nivelul spatelui sau frunții, densitatea variază între 65 și 180 glande/centimetru pătrat.

Secrețiile sudorale abundente cauzează psihicului și relațiilor sociale
Boala determină disfuncții psihologice, sociale sau ocu-paționale. Pe lângă disconfortul evident dat de ivirea petelor de sudoare, persoanele afectate de hiperhidroză reclamă impe-dimente în manipularea obiectelor - de la simplul stilou, până la instrumente muzicale sau arme, în cazul militarilor, sau că scapă lucruri din mână în mod frecvent.
O metodă de tratare a afecțiunii este întreruperea pe cale chirurgicală a influxului nervos către glandele sudoripare. "Operația nu este nouă, a fost practicată pentru hiperhidroză palmară cu aproape un secol în urmă, în 1920, iar prima ablație endoscopică a fost făcută în 1951. Însă abia după 1990 perfecționarea instrumentului toracoscopic a permis dez-voltarea cu adevărat a acestei chirurgii", a precizat chirurgul Vasile Popa. Terminologia folosită în mod curent pentru intervenția chirurgicală pentru tratarea hiperhidrozei este simpatectomia toracică. Operația constă în efectuarea unor incizii de mici dimensiuni, prin care sunt introduse instrumente toracoscopice mai fine decât cele utilizate în medicina clasică, care permit o acuratețe mai mare și o traumatizare minimă a structurii intratoracice. Potrivit specialistului, tocmai datorită traumatismului operator mic, intervenția chirurgicală poate fi efectuată simultan, la ambele axile. În urma supunerii la aceste intervenții, cicatricile sunt mici, fapt ce constituie un plus din punct de vedere estetic.

Complicații posibile
Medicii chirurgi atrag atenția însă că pot apărea și complicații: pacienții pot dezvolta hiperhidroză compensatorie în alte zone ale corpului - în opinia specialistului, cea mai temută complicație. "În 3-5% dintre cazuri, ea poate fi mai importantă decât afecțiunea pentru care pacientul s-a prezentat la medic. Hiperhidroza compensatorie apare ca răspuns al organismului pentru a-și conserva capacitatea de termoreglare și apare la aproximativ 40% din pacienții care au suferit unul din tipurile de ablație a sistemului nervos descrise anterior. În majoritatea cazurilor, hiperhidroza compen-satorie nu este supărătoare, căci apare pe trunchi sau abdomen și fiind repartizată pe o arie mai extinsă, nu este importantă cantitativ. Pacienții sunt satisfă-cuți că zonele expuse direct privirii sau contactului funcțio-nează normal", ne-a mai spus dr. Vasile Popa.

Comentează știrea

Andreea
5 octombrie 2011
....

sunt interesata de aceasta interventie...stiu ca era gratuita...si acum e la fel?sunt disperata,am folosit toate produsele care pretindeau sa ma ajute si degeaba...am ajuns sa-mi pierd increderea in mine...mi-e rusine sa mai ies pe strada,sa ma intalnesc cu prietenii...e foarte greu...ma juta si pe mine cineva?multumesc:)

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9497 secunde