Transpirația ne reglează temperatura corpului

479
Transpirația reprezintă un fel de mecanism de apărare al organismului, deoarece contribuie la reglarea temperaturii corpului. Atunci când temperaturile de afară sunt extrem de ridicate, organismul nostru se supraîncălzește și există riscul de leșin. Inima este prea solicitată, se pierd foarte multe lichide, corpul se deshidratează, sângele se îngroașă și bolnavii cardiaci pot suferi chiar și accidente vasculare.
"Este important ca temperatura centrală a corpului să nu crească prea mult, de aceea, transpirația îndepărtează din căldura organismului. Funcționează aproape la fel ca un radiator la mașini. Cu toate acestea, transpirația răcește corpul doar dacă se evaporă pe piele, nu și dacă curge în șiroaie", ne-a explicat dr. Gheorghe Dumitru, medic primar în medicina sportivă.
Medicul a precizat că transpirația are rolul de a evita supraîncălzirea organismului în momentul în care suntem expuși căldurii extreme. În orice caz, trebuie să fim îmbrăcați cu haine adecvate, lejere, deschise la culoare și din bumbac, care să lase pielea să transpire pentru a ne regla temperatura corpului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1686 secunde