Ulei de măsline contrafăcut? Iată cum îl recunoști

1641
1
Ulei de măsline contrafăcut? Iată cum îl recunoști - oliveoilhaltsgrowthofbreastcance-1348413353.jpg
Uleiul de măsline face parte din categoria alimentelor cel mai ușor de falsificat.


În lipsa unor cunoștințe de bază, am putea cumpăra un produs contrafăcut, combinat cu ulei de soia sau de rapiță. O metodă folosită frecvent este înlocuirea unei cantități de ulei de măsline extravirgin, fie cu forma sa rafinată, fie cu un ulei de o calitate inferioară. Doar prin prăjire sau testarea ph-ului poate fi depistat un ulei falsificat. Așadar, un ulei de măsline adevărat rezistă până la temperatura de 190 de grade Celsius, fără a se descompune în substanțe toxice. Spre deosebire de alte uleiuri, cel de măsline rămâne stabil ca structură chimică la temperaturi relativ mari, datorită prezenței antioxidanților și  acidului oleic. 


Culoarea nu dovedește calitatea 
Nuanțele pot varia de la verde, în cazul în care clorofila primează, până la galben auriu dacă elementul de bază din compoziție este carotenul. De asemenea, prezența unui gust amar nu reprezintă un semn că uleiul a fost falsificat, ci este un rezultat al faptului că măslinele nu au fost destul de coapte. 
Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, citat de portalul eva.ro, precizează că uleiul de măsline trebuie depozitat într-un loc răcoros și ferit de razele soarelui. Dacă va căpăta un aspect vâscos, înseamnă că uleiul este unul bun. 
Adevăratul ulei de măsline se ambalează în recipiente de sticlă, închise la culoare și are un gust ușor picant. 
Alina RADU


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 21 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Argila tratează coșurile
Pagina a fost generata in 2.5574 secunde