Varicocelul netratat poate cauza deteriorarea spermei şi a producției de testosteron

315
Varicocelul netratat poate cauza deteriorarea spermei şi a producției de testosteron - fondvaricocel-1670255660.jpg

Articole de la același autor

Sunt cazuri în care bărbaţii sunt diagnosticaţi cu varicocel, acesta reprezentând o ectazie anormală a venei care drenează sângele testicular. În astfel de situaţii, compresia venelor sau valvele deficiente pot cauza dilatarea acestora, cu formarea unui varicocel.

De regulă, varicocelul apare în momentul în care valvele venelor de-a lungul cordonului spermatic nu-şi îndeplinesc funcția. Acesta este un proces similar cu cel care intervine în venele varicoase ale membrelor inferioare (varicele). De cele mai multe ori, fenomenul determină acumularea de sânge venos în plexul pampiniform şi creșterea presiunii cu alterarea țesutului testicular. Potrivit dr. Mihai Hriţcu, medic chirurg, varicocelul se dezvoltă lent şi poate să nu prezinte simptome.

Cel mai adesea este diagnosticat între 15-30 de ani şi se dezvoltă mai rar după 40 de ani. „De obicei, majoritatea varicocelelor idiopatice apar pe partea stângă, deoarece venele testiculului stâng merg vertical spre vena renală stângă, în timp ce venele drepte drenează direct în vena cavă inferioară. Varicocelul drept izolat este extrem de rar şi necesită evaluarea promptă a prezenței unor mase abdominale sau pelvine (necesită efectuarea unei ecografii abdominale sau CT abdominal). De obicei, apare preponderent la bărbații care stau mult în picioare, în majoritatea cazurilor la nivelul testiculului stâng.
 

Testiculele se formează lângă rinichi, de unde coboară în scrot până la naștere, dar vasele testiculare rămân legate de abdomen pentru tot restul vieții. Vena testiculului stâng se varsă în vena renală stângă, perpendicular pe ea, şi nu oblic în vena cavă, ca pe partea dreaptă. De asemenea, venele testiculare nu au valve care să împiedice refluxul gravitațional al sângelui, ca atare, în poziție verticală, pe stânga apare un reflux sangvin din circulația renală. Referitor la varicocelul secundar, acesta se datorează compresiei externe a venelor testiculare. Cert este că o masă pelvină sau abdominală reprezintă principala etiologie, dacă un varicocel este nou diagnosticat”, a explicat medicul.


La momentul actual, există o serie de teorii propuse pentru a explica efectul varicocelului asupra calității spermei, incluzând efecte ale presiunii, privarea de oxigen, căldura şi toxinele. Indiferent de mecanism, a subliniat specialistul, varicocelul este un factor semnificativ în diminuarea funcției testiculare şi reducere a calității spermei, la un mare procent dintre bărbați. Din păcate, varicocelul netratat, mai ales dacă este mare, poate cauza deteriorarea pe termen lung a spermei şi a producției de testosteron. Ca urmare, dacă un bărbat infertil prezintă varicocel bilateral, corectarea acestora va ameliora calitatea spermei. Desigur, unii pacienți pot prezenta durere scrotală şi tumefiere, dar mai important, varicocelul este considerat a fi o cauză de infertilitate masculină. Partea proastă este că pacientul cu varicocel este, de obicei, asimptomatic şi se prezintă la o evaluare pentru infertilitate după numeroase încercări nereușite de concepție. Dr. Hriţcu a menţionat că un varicocel evident este descris la palpare ca un sac cu viermi.


Simptomele varicocelului cuprind următoarele: durere de lungă durată sau sub formă de crampă în scrot, senzația de greutate a testiculului, atrofia testiculului, venă vizibilă sau palpabilă lărgită ca un sac cu viermi, infertilitate. Inițial apare o senzație de tensiune în testiculul stâng la mers sau după ortostatism prelungit (stat în picioare). Cu timpul, jena este percepută chiar în poziție orizontală, extinzându-se pe traiectul funiculului spermatic (cordonul care leagă testiculul de abdomen în regiunea inghinală). Din fericire, majoritatea pacienților se întorc la activitatea normală după cel mult o săptămână. În primele zile, persistă o sensibilitate dureroasă la nivelul plăgii postoperatorii, dar firele de sutură sunt scoase la şapte zile postoperator, iar dacă sunt din material absorbabil, nu necesită extragere.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Februarie 2014
Stire din Sănătate : Care este boala infertilității masculine
Pagina a fost generata in 2.1695 secunde