Vitamina D, absolut necesară pentru buna funcţionare a sistemului osos

354
Vitamina D, absolut necesară pentru buna funcţionare a sistemului osos - vitaminadsursababysharks-1626461011.jpg

Articole de la același autor

Vitamina D sau „vitamina soarelui” este absolut necesară pentru buna funcţionare a sistemului osos, dar şi a întregului organism, rolul său fiind esenţial şi în alte procese vitale. Vitamina D se găseşte în organism sub formă de vitamina D2 şi vitamina D3, aceasta din urmă fiind net superioară nevoilor organismului faţă de vitamina D2, susţin specialiştii.

Toţi medicii le spun părinţilor, în momentul în care se prezintă în cabinetele lor, cât de importantă este administrarea vitaminei D3. De ce? Pentru că aceasta este esenţială în menţinerea concentraţiei normale de calciu în sânge şi, implicit, devine extrem de importantă pentru sănătatea sistemului osos, a sistemului muscular şi a dinţilor. Practic, vitamina D ajută la fixarea calciului în oase. De asemenea, vitamina D3 participă activ la procesul de diviziune celulară şi la absorbţia normală a calciului şi a fosforului în organism. Un rol mai puţin cunoscut al vitaminei D3, dar extrem de important, este acela de a menţine buna funcţionare a sistemului imunitar.

Potrivit dr. Daniela Tudorache, medic de familie, administrarea după ureche a vitaminei D le poate provoca celor mici pietre la rinichi. Apoi, lipsa soarelui îi poate face rahitici, iar excesul le arde pielea. Așa că fiți responsabili și expuneți-vă atât pe voi, cât și pe cei mici, la soare, doar atât cât este nevoie. Nu exagerați! Totuși, nu privați copiii de razele solare, pentru că acesta rămâne un stimulant important al imunităţii corpului, iar copiii sunt principalii beneficiari: soarele îi ajută la sintetizarea vitaminei D în organism şi la prevenirea rahitismului. Pentru a evita pericolele, trebuie însă respectate câteva reguli. De exemplu, bebeluşii nu se nasc rahitici, ci devin. De fapt, rahitismul este un deficit de calciu, fosfaţi şi vitamina D, care împiedică procesul de creştere şi dezvoltare a oaselor. În absenţa acestor vitamine şi minerale, oasele devin fragile şi se pot rupe foarte uşor, chiar în urma unor traumatisme minore.

Totodată, vitamina D este cea care stimulează  absorbţia de calciu în organism. „Ca urmare, în lipsa ei nu numai că nu se mai absoarbe suficient calciu, dar începe şi procesul de demineralizare a corpului. Desigur, boala îi afectează în special pe cei mici. Tocmai de aceea, pentru a preveni carenţa de vitamina D, medicii o prescriu în scop profilactic. Există multe preparate cu administrare orală. Cert este că rahitismul apare atunci când părinţii neglijează această administrare sau păstrează flaconul în condiţii improprii”, este de părere medicul.

De asemenea, vitamina D este inactivată de lumină şi căldură, astfel că o sticluţă păstrată în condiţii necorespunzătoare poate expira chiar de a doua zi după ce a fost desfăcută.

În acelaşi timp, expunerea la soare ajută la sintetizarea vitaminei D în organism. Aşa că soarele nu este duşmanul omului, ci un stimulator al imunităţii, iar copiii au nevoie de el pentru o dezvoltare normală. Excesul începe atunci când pielea se arde şi acest lucru trebuie evitat. În plus, trebuie evitate orele cu radiaţie foarte puternică pe timpul verii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Ianuarie 2018
Stire din Sănătate : La ce ne ajută vitamina D și calciul?
Miercuri, 10 Decembrie 2014
Stire din Sănătate : Vitamina D, eficientă pentru sezonul rece
Pagina a fost generata in 0.7146 secunde