Veste bună: îngrijire la domiciliu pentru bătrânii singuri și neputincioși

1109
Sute de bătrâni din municipiul Constanţa, singuri şi neputincioşi, duc zilnic o luptă pentru a se putea descurca cu menajul, cumpărăturile, gătitul sau chiar cu spălatul. Unii dintre ei sunt invalizi şi nu mai au pe nimeni, alţii sunt încă în putere, dar duc lipsă de o vorbă bună, cineva care să aibă răgaz câteva minute să îi asculte şi să îi aline. Autorităţile locale demarează un program în care să pregătească oameni care să le ofere sprijin şi care să le fie alături bătrânilor, atunci când nu mai pot.

Primăria Constanţa a lansat, vineri, 16 iulie, un proiect amplu, prin care vârstnicii din oraş vor putea beneficia de îngrijire socială şi medicală, la ei acasă. Programul este finanţat din fonduri europene şi va fi derulat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială. În prezent, autorităţile locale nu au un program specific pentru îngrijirea la domiciliu a bătrânilor.



În total, 160 de persoane vârstnice aflate în situaţii de dependenţă sau în risc de excluziune socială vor beneficia de servicii integrate de îngrijire la domiciliu. Într-o primă etapă, vor fi recrutate 32 de persoane pentru a participa la programul de formare profesională pentru ocupaţia de îngrijitori bătrâni la domiciliu, iar, până la finele anului 2021, acestea vor ajunge în casele vârstnicilor aflaţi în nevoie.

„Avem nevoie de seniorii noştri. Este absolut de datoria noastră, a tuturor, să ne schimbăm modul în care percepem nevoile lor şi să le venim în ajutor. Având în vedere gradul ridicat de îmbătrânire a populaţiei, devine din ce în ce mai imperioasă necesitatea îmbunătăţirii serviciilor, pregătirii personalului, difuzarea informaţiilor cu privire la nevoile specifice persoanelor în vârstă şi la serviciile pe care municipiul Constanţa le poate oferi”, a explicat viceprimarul Constanţei, Ionuţ Rusu.



După finalizarea pregătirii îngrijitorilor, autorităţile locale vor publica informări cu privire la posibilitatea vârstnicilor de a se înscrie în acest program. „Avem deja o bază de date cu posibili beneficiari, pentru că ei, în diverse forme, au mai solicitat ajutorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială. De asemenea, vor fi publicate anunţuri şi informări către cetăţeni.

Nu există criterii de selecţie. Cu siguranţă vor fi mai multe solicitări decât numărul de 160 cuprins în proiect, însă există posibilitatea ca pentru unii dintre ei serviciile să fie mai scurte şi, pe măsură ce proiectul se derulează, unii dintre ei să iasă din program şi să intre alţii”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Constanţa, Adriana Câmpeanu.





Ajutor pentru cei la nevoie

Astfel, serviciile vor fi acordate de personal specializat şi constau în ajutor pentru îndeplinirea activităţilor de bază ale vieţii zilnice, pentru recuperare, precum kinetoterapie, fizioterapie, gimnastică medicală şi chiar psihoterapie, dar şi servicii medicale. „Sunt mai multe tipuri de îngrijiri, depinde în ce stadiu se află pacientul sau bătrânul în nevoie. Există posibilitatea să aibă nevoi uşoare şi doar să i se facă piaţa, să fie ajutat la curăţenie, să îşi ia medicamentele sau să i se cumpere aceste medicamente de la farmacie. Există situaţii mai grave, în care pacientul nu se poate deplasa şi atunci îngrijitorul îl ajută să se deplaseze, să se spele, să se îmbrace, să socializeze, să meargă până în parc, la clubul de pensionari. Şi există pacienţi cu probleme mai grave de sănătate, care nu se pot deplasa deloc, sunt la pat, pentru care îngrijitorul se va ocupa să îl schimbe, să îl îmbrace, să îi dea să mănânce. Serviciile sunt integrate şi ne dorim să fie complexe, să acopere cât mai multe necesităţi. Acestea vor fi gratuite pe perioada derulării proiectului”, a mai precizat Adriana Câmpeanu.

Ulterior finalizării proiectului finanţat din fonduri europene, programul de îngrijire la domiciliu va continua în municipiul Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8735 secunde