Haos în cartierul Faleză Nord. „Zona arată mai rău ca la ţară!”

4265

Articole de la același autor

Refacerea plajelor din cartierul Faleză Nord a transformat zona dintr-una aproape exclusiv rezidenţială într-una turistică. Agenţii economici s-au mişcat pe repede înainte, au scos spre închiriere sute de apartamente şi chiar vile, au construit terase şi baruri, au amenajat plaje moderne cu numeroase facilităţi. Singurele care au rămas în urmă sunt autorităţile, care au pierdut trenul modernizării, iar infrastructura zonei este complet depăşită de situaţie.





Vrem sau nu să recunoaştem, cartierul Faleză Nord din municipiul Constanța se transformă într-o ministaţiune cu deschidere la Marea Neagră, cu plaje mari şi frumoase şi construcţii noi, spectaculoase. De câteva veri încoace, zona atrage tot mai mulţi turişti, cei mai mulți găzduiţi în blocurile recent ridicate în apropiere sau în oraş. Aceştia se adaugă numeroşilor constănţeni care preferă să vină aici la plajă decât să meargă în Mamaia sau pe plaja Modern.

Aşa se face că zona a ajuns extrem de aglomerată, este un haos al parcărilor, iar drumurile de acces către plajă sunt aproape impracticabile la picior, cu pietre şi mult praf. Constănţenii arată cu degetul către autorităţi, pe care le acuză de lipsă de viziune şi de neimplicare în a găsi soluţiile potrivite, iar turiştii se descurcă cum pot: parchează pe locurile rezidenţilor, în parcări improvizate de particulari sau chiar pe spaţiile verzi.



„Din păcate, această zonă frumoasă, cu un potenţial extraordinar, arată mai rău ca la ţară: nu sunt amenajate parcări, a fost adusă piatră, nu sunt drumuri de acces, este o adevărată aventură să cobori până pe plajă cu un copil mic în braţe, cu căruciorul sau chiar cu câteva bagaje. Unii patroni de beach-baruri au construit scări, dar, până ajungi la ele, îţi rupi picioarele. Asta dacă găseşti unde să îţi laşi maşina. Iar, dacă vii cu transportul în comun, nu există o staţie amenajată în apropiere, ceea ce descurajează oamenii. Normal că preferă să vină cu maşina. Dacă ar face o staţie, un traseu de autobuz care să vină cât mai aproape, poate nu s-ar mai chinui cu autoturismele”, ne-a declarat Mihai Popa, un constănţean care locuieşte în zonă.



Parcare privată, cu plată


Oamenii se plâng că, din cauza lipsei locurilor de parcare, cei care vin la plajă parchează pe unde găsesc, indiferent dacă le ocupă pe cele ale rezidenţilor. „Este dezastru cu parcarea. Nu sunt locuri suficiente nici pentru cei care locuiesc aici, darămite pentru toţi cei care vin la plajă. Se plimbă prin cartier, unde văd un loc îşi lasă maşina”, ne-a mai spus un constănţean din zonă.



În capătul străzii Ion Raţiu, malul a fost pietruit şi a apărut o parcare publică improvizată, unde veşnic este aglomeraţie. Alături, proprietarul unui teren împrejmuit, unde urma să fie ridicat un bloc turn, a deschis larg porţile şi oferă parcare cu plată, 20 lei pe zi, dar face şi oferte pentru cei care vor să campeze cu rulota. „Ca şi cum nu era suficient de aglomerat, primăria a închis drumul de acces şi nu se mai poate coborî cu maşina. Oamenii se descurcau cum puteau, le lăsau pe marginea drumului, erau mai multe locuri. Nu este rău că nu mai intră maşinile, dar nici bine. Nu au amenajat nici parcarea de sus, astfel încât să rămână autovehiculele sus, în cartier, şi nici drumul nu l-au pregătit cât de cât, să se poată ajunge până aproape de plajă, să fie măcar pietonal. Practic, nu au făcut decât să încurce mai rău”, ni s-a plâns Alina Chivu, o constănţeancă din zonă.



O soluţie practică vine chiar de la locuitorii din cartier, care consideră că zona poate fi reamenajată astfel încât să aibă de câştigat şi autorităţile locale. „Se poate face un sens unic la capătul străzii Prelungirea Bucovinei, cu ieşire pe la strada Yokohama, cu parcare amenajată şi locuri marcate, cu plată, astfel încât să primească bani şi primăria, dar şi agenţii economici să fie mulţumiţi”, propune un constănţean care locuieşte pe strada Pescarilor.



„Încep lucrările în toamnă!”

Autorităţile locale susţin că sunt la curent cu situaţia din perimetrul cu pricina şi că se caută soluţii, pentru a rezolva atât problema parcărilor cât şi cea a infrastructurii. „Avem în vedere accesul cât mai facil a cât mai multor persoane care îşi doresc să ajungă la plajă. Dar trebuie găsită o soluţie legală. Sunt câteva străzi, să le spunem, acele drumuri, care nu există în realitate, pe hârtie. Există la faţa locului, dar ele nu au niciun fel de autorizaţie. Astfel, noi nu putem amenaja parcări cu plată acolo, pentru că nu putem lua bani pe ceva ce nu există, că nu e făcut cu autorizaţie de construcţie. Ar însemna ca noi să facem o ilegalitate”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, viceprimarul Constanţei, Ionuţ Rusu.



Totuşi, se analizează situaţia şi variantele, astfel încât în zonă să se poată interveni, după cum ne-a precizat city managerul municipiului Constanţa, Felicia Ovanesian. „Zona arată, într-adevăr, urât. Am sesizat că acolo se poate amenaja spaţiul, dar nu este momentul să intervenim acum, pentru că tulburăm mai mult zona, având în vedere că este sezon estival. Sunt planuri să organizăm zona, să facem parcări, începând de la toamnă. Cu siguranţa, la vara viitoare le vom avea făcute”, ne-a declarat Felicia Ovanesian.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3377 secunde