Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost sărbătorită, ieri, și la Constanța.
Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) și-au întâmpinat donatorii într-un cadru festiv și le-au adus la cunoștință constănțenilor cât de important este acest proces de donare, în urma căruia putem salva viața semenilor noștri. Tot în spiritul acestei zile, a avut loc, în Sala "Remus Opreanu" a Consiliului Județean, un eveniment special.
Ediția din acest an a avut ca temă "Donarea de sânge ca o acțiune de solidaritate", iar sloganul a fost "Fii acolo pentru altcineva! Donează sânge! Salvează vieți!". În acest fel, li s-a adus un omagiu donatorilor de sânge, care se prezintă periodic la centru și li s-a explicat celorlalți importanța nevoii de donații de sânge.
"În țările cu venituri mici, peste două treimi din donările de sânge sunt pentru transfuzia de sânge a copiilor de cinci ani sau mai mici. În țările cu venituri mari, aproximativ trei pătrimi din donările de sânge sunt utilizate pentru transfuzii de adulți în vârstă de 65 de ani sau mai mari. Doar aproximativ 33 din o mie de persoane din țările cu venituri mari donează sânge în mod regulat și numai patru din o mie de persoane din țările cu venituri mici dau sânge, astfel încât nevoia de aprovizionare cu sânge este permanentă", au declarat specialiștii CRTS.
Ei au precizat că, de obicei, aproximativ 15% din cei care se adresează centrului nu pot fi admiși pentru recoltare, din diverse motive. Tocmai de aceea, donatorii trebuie să știe că, pentru a dona, trebuie să aibă maximum 65 de ani. O altă condiție, impusă prin lege, este ca doritorii să nu fi suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat sau boli de inimă.