10 informații utile și interesante despre certificat energetic

158
10 informații utile și interesante despre certificat energetic - certificatenergetic-1545297036.jpg

Articole recomandate

Atunci când se tranzacționează o locuință există o mulțime de obligații pe care le are atât vânzătorul, cât și cumpărătorul acestui imobil. Una dintre obligații cade pe umerii vânzătorului și este redactarea certificatului energetic. Prezent în România de câțiva ani, acest certificat are un rol extrem de important pentru societatea în care trăim: acela de a micșora consumul de energie și în același timp de a micșora poluarea.

Misiunea este una foarte grea, însă nu imposibilă, dacă toți oamenii țin cont de câteva detalii și  își modernizează corect locuințele.

Pentru că documentul este destul de nou și destul de controversat, ne-am gândit să facem o listă cu 10 informații utile despre el, pe care orice proprietar ar trebui să le cunoască.

 

Informații despre certificatul energetic pe care nu le știai

 

1. Certificatul energetic poate să fie redactat doar de către un auditor energetic atestat. În România există peste 1800 de auditori energetici atestați și toți pot fi găsiți pe site-ul Ministerului Drezvoltării Regionale și Administrației Publice.

2. Timpul necesar pentru eliberarea certificatului de performanță energetică poate fi chiar și mai scurt de  24 de ore. Acesta nu se eliberează pe loc, în condițiile în care auditorul trebuie să analizeze câteva informații despre imobil înainte de a-i da o notă.

3. Costul certificatului energetic este relativ mic. Din fericire, cei care au nevoie de un certificat energetic nu trebuie să scoată foarte mulți bani din buzunar. Prețul documentului pentru un apartament începe de la doar 130 de lei (garsoniera) și poate sa crească la puțin peste 200 în funcție de mărimea lui (numarul de camere).

4. Certificatul energetic este obligatoriu în toată Uniunea Europeană, nu doar în România. De fapt, este rezultatul unei directive a Uniunii Europene, prin care se dorește eficientizarea consumului de energie pe întregul continent. Poluarea este o problemă destul de mare cu care ne confruntăm în ultima vreme și pentru a putea scăpa de ea trebuie să luăm atitudine. Certificatul energetic este un prim pas către luarea de atitudine.

5. Există două tipuri de notații pentru certificat. În primul rând există 7 clase de eficiență energetică, notate cu litere de la A la G, care se referă la consumul de energie pe care îl are clădirea pentru a genera un anumit nivel de confort termic. În al doilea rând, există o notă de la 1 la 100 care este dată fiecărei clădiri în funcție de factorii care contribuie la eficința ei.

6. Nu toate clădirile au nevoie de certificat energtic. Există câteva categorii de clădiri pentru care nu trebuie să fie redactat un certificat energetic. În primul rând, lăcașurile de cult sunt scutitee de o astfel de obligativitate. Clădirile declarate monumente sunt și ele scutite și același lucru este valabil și pentru depozite sau construcțiile independente care au până în 50 de metri pătrați etc.

7. Deși este obligatoriu doar din 2013, certificatul energetic este emis pe teritoriul României încă din anul 2005.

8. Certificatul energetic este obligatoriu în momentul în care se vinde sau se închiriază o clădire. Totuși, se dovedește util în orice situație. Spre exemplu, cei care doresc să afle cât consumă clădirea în care locuiesc și dacă îi pot îmbunătăți performanta energetică, se recomande să opteze pentru un certificat de performanță energetică.

9. Valabilitatea unui astfel de document este de 10 ani. Odată eliberat, certificatul energetic este valabil 10 ani, atâta vreme cât nu intervin schimbări majore asupra eficienței energetice a clădirii.

10. Există o serie de avantaaje pe care le are acest certificat, o clasă energetică superioară sporind valoarea imobilului.

 

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1021 secunde