2,18 miliarde euro disponibili pentru proiecte de dezvoltare

91
2,18 miliarde euro disponibili pentru proiecte de dezvoltare - proiectededezvoltare-1480429835.jpg

Articole de la același autor

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 a lansat șapte apeluri de proiecte, în valoare totală de 2,18 miliarde euro. Suma reprezintă aproape 31 la sută din bugetul programului alocat la nivel regional. În același timp, programul anterior, POR 2007-2013 înregistrează o rată de absorbție de 85%, reprezentând sume rambursate de Comisia Europeană, și o rată estimată la final de 92,3%.


În total, la nivelul tuturor celor 8 regiuni de dezvoltare au fost depuse până acum în cadrul POR 2014-2020 1.282 de proiecte, cu o valoare totală eligibilă de 1,08 miliarde euro. Dintre acestea, 1.088 de proiecte se află în etapa de verificare a conformității administrative iar 39 de proiecte au depășit această etapă și au intrat în etapa de evaluare tehnică și financiară. Cele mai multe proiecte au fost depuse pentru prioritatea de investiții 2.1.A – Microîntreprinderi (1.053 de proiecte). Proiectele cu cea mai mare valoare, 301,69 milioane euro (valoare eligibilă), au fost depuse pentru prioritatea 6.1 – Drumuri județene (14 proiecte).


Acestea sunt câteva dintre informațiile prezentate săptămâna trecută, la Comitetul de Monitorizare a Programului Operațional Regional (CMPOR) 2014-2020. Întâlnirea a avut loc în perioada 24-25 noiembrie, la Baia Mare, în prezența d-lui Carsten Rasmussen, Șeful Unității pentru România în cadrul DG Regio a Comisiei Europene, a conducerii Autorității de Management a POR si a reprezentanților Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest.


Membrii CMPOR au aprobat criteriile de eligibilitate și evaluare pentru:


- prioritatea de investiție 3.1.-Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B - Clădiri publice;
- Axa Prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile;


- apelurile care vor fi lansate pentru Investiții Teritoriale Integrate (ITI) - Delta Dunării: eficiență energetică în clădiri rezidențiale, drumuri județene, regenerarea terenurilor degradate.


De asemenea, a fost stabilită lansarea unui apel național (nu pe regiuni) pentru prioritatea de investiție 8.1., obiectivul specific 8.3. - Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale (grupurile vulnerabile copii și persoane cu dizabilități). Alocările financiare aferente sunt de 16,32 milioane de euro pentru grupurile vulnerabile "copii" și 73,41 milioane de euro pentru "persoane cu dizabilități".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9576 secunde