2019 a fost cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice din Europa

113
2019 a fost cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice din Europa - soare-1587561369.jpg

Articole recomandate

2019 a fost cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice realizate în Europa, potrivit unui studiu publicat miercuri cu ocazia Zilei Pământului, informează digi24.ro. Climatologii avertizează că tendința de încălzire se menține. 


Temperatura medie anuală din Europa a atins un nivel record în 2019, depășind cele mai ridicate valori înregistrate în trecutul recent, în anii 2014, 2015 și 2018, au precizat coordonatorii Serviciului pentru schimbări climatice Copernicus (C3S), administrat de Uniunea Europeană, în raportul lor anual intitulat "Starea europeană a climei".


În topul celor mai călduroși 12 ani din Europa, 11 au fost înregistrați după 2000, precizează același raport.


"Această tendință de încălzire este de acum una fără echivoc peste tot pe planetă. Și, ca o consecință a acestui fapt, frecvența acestor evenimente ce doboară recorduri este în creștere", a declarat directorul C3S, Carlo Buontempo.


2020 pare să continue cel mai probabil tendința de încălzire. Datele furnizate de programul spațial Copernicus în perioada decembrie 2019 - februarie 2020 arată că Europa a avut parte de cea mai călduroasă iarnă a sa din istoria măsurătorilor meteorologice.


Oamenii de știință precizează că temperaturile record din 2019 au fost înregistrate chiar și în absența El Nino - un model climatic al unui fenomen asociat de obicei cu temperaturi mai ridicate.


În schimb, fronturi meteorologice de înaltă presiune au contribuit la apariția unor valuri de căldură în lunile iunie și iulie din 2019, când mai multe țări, inclusiv Franța, Germania, Belgia și Olanda, au înregistrat cele mai ridicate temperaturi măsurate pe teritoriile lor.


Cercetătorii spun că aceste evenimente cu temperaturi ridicate vor deveni cel mai probabil și mai severe, pe măsură ce întreaga planetă se încălzește.


Concentrațiile de gaze cu efect de seră din atmosfera globală, inclusiv cele de dioxid de carbon și de metan, au crescut în 2019 și ating în prezent niveluri care nu au mai existat pe Terra de milioane de ani, afirmă oamenii de știință.


Planul celor 27 de țări din Uniunea Europeană de a-și reduce până la zero emisiile nete de gaze cu efect de seră până în 2050 consolidează prevederile Acordului pentru climă de la Paris din 2015, reprezentând în același timp o soluție care necesită modificări transformatoare în multe sectoare ale economiei europene.


Acordul de la Paris vizează limitarea creșterii temperaturii globale "mult sub pragul" de 2 grade Celsius și menținerea cât mai mult posibil a acestei creșteri în jurul pragului de 1,5 grade Celsius peste valorile din era preindustrială.


Temperaturile medii globale au crescut deja cu 1,1 grade Celsius în comparație cu era preindustrială, au avertizat oamenii de știință.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7329 secunde