Concurs 54.000 de români vor rămâne pe drumuri în primele luni ale lui 2009

371

Articole recomandate

Aproape 11.000 de locuri de muncă vacante sunt disponibile în perioada 22 - 29 ianuarie la nivel național, majoritatea în județele Dolj, Constanța, Cluj, Timiș, dar și în București, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Cifra joburilor disponibile intermediate de stat aproape s-a dublat față de săptămâna 8-15 ianuarie, când ANOFM anunța doar puțin peste 5.700 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe dintre joburile actuale sunt destinate celor cu studii medii și profesionale, în jur de 10.200, în timp ce puțin peste 500 sunt disponibile pentru cei cu studii superioare, cum ar fi ingineri, contabili, asistenți medicali generaliști și consilieri financiar-bancari.
În schimb, numărul șomerilor va crește. Aproape 600 de companii private și de stat au notificat autoritățile că vor renunța la o parte dintre angajați, cifra totală a viito-rilor șomeri fiind estimată la 54.000, în primele trei luni ale anului.
Cele mai multe persoane disponibilizate, ca urmare a crizei financiare prin care trece România, sunt așteptate să fie în București, peste 7.000, dintre care doar puțin peste 2.000 locuiesc efectiv aici, restul fiind de la filialele din țară ale companiilor cu sediul în Capitală. Alte aproape 4.000 de persoane ar putea fi disponibilizate în județul Cluj, până la sfârșitul lunii martie, potrivit datelor statistice ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Domeniul unde se vor face cele mai multe reduceri de personal este cel al construcțiilor de clădiri, unde se estimează că ar putea fi aproape 12.000 de persoane disponibilizate, potrivit datelor ANOFM. Acesta este urmat de sectorul lucrărilor de geniu civil, industria auto, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, industria chimică, cea textilă, cea alimentară, dar și cel al transporturilor terestre. Din totalul de aproape 600 de firme care au anunțat posibilele concedieri colective, cele mai multe se regăsesc în București, Cluj, Galați și Brașov, majoritatea cu capital privat, aproape 50.000, iar restul cu capital de stat sau mixt.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9346 secunde