800 de câini maidanezi sunt adunați, lunar, de pe străzile Constanței (galerie foto)

4016
5
800 de câini maidanezi sunt adunați, lunar, de pe străzile Constanței (galerie foto) - 39d03a3562c450fec0091a5391c27e11.jpg
Despre problema câinilor fără stăpân se poartă discuții aprinse de ani buni. Părerile sunt împărțite, iar măsurile eficiente, prin care străzile să fie "curățate" de maidanezi, se lasă așteptate. Nici măcar incidentul petrecut pe 12 aprilie 2008, când Valentina Țigănuș, o fetiță de șase ani, a sfârșit sfâșiată de colții câinilor maidanezi de pe strada Sudului din Constanța, nu a determinat autoritățile
să ia atitudine. În consecință, patrupedele se înmulțesc în continuare.

În municipiul Constanța, câinii maidanezi încă fac legea prin cartierele mărginașe, în apropierea piețelor, prin parcuri și chiar pe plajă. Tot mai mulți constănțeni ajung la spital pentru a primi îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de câini. Conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța ne-a transmis că, în perioada 20 - 27 iulie, 44 de persoane, respectiv 26 adulți și 18 copii, s-au prezentat la camera de urgență cu plăgi mușcate, iar 7 pacienți au fost tratați pentru febră butonoasă - afecțiune transmisă prin mușcătura căpușei, care sălășluiește în blana câinilor vagabonzi.

Cartierele Poarta 6 și Inel II, ultimele vizitate de hingheri
Localnicii municipiului sunt nemulțumiți, dar reprezentanții Serviciului Ecarisaj din cadrul Primăriei Constanța susțin că sunt depășiți de situație. Pe de o parte, pentru că lunile mai - iulie sunt cele mai dificile, căci este perioada de împerechere, iar numărul patrupedelor crește simțitor. Pe de altă parte, pentru că personalul de la Ecarisaj și spațiul de la biobaza aflată în administrarea SC Alfmob Exim SRL sunt insufi-ciente. "Avem trei echipe care strâng câinii de pe străzi și sunt împărțite în zonele de unde primim sesizări. Abia facem față astfel, dar să mai facem o strategie pentru prinderea câinilor", ne-a declarat Ionel Togan, șeful Serviciului de Ecarisaj. Tot el ne-a spus că, lunar, din municipiul Constanța sunt strânși aproximativ 800 de câini fără stăpân, iar biobaza are o capacitate de 500 de locuri. Planuri de extindere sunt, dar rămâ-ne de văzut când vor fi puse în aplicare. "Vrem să dublăm capacitatea biobazei până la sfârșitul anului, în funcție de fondurile care ne vor fi alocate de primărie", a precizat Togan. În ultimele zile, echipele de hingheri au fost, potrivit șefului Serviciului de Ecarisaj, în cartierele Poarta 6, Tomis Nord și Inel II.

În biobază, câinii latră la muște
Un alt aspect al problematicii privind câinii maidanezi vizează condițiile în care sunt ținuți în biobaza amplasată la marginea municipiului Constanța. O vizită făcută ieri la unitatea cu pricina a scos la iveală o imagine dezolantă. Numeroase muște - semn clar că nu curățenia este punctul forte al biobazei - roiau printre câinii înghesuiți în cele 12 cuști. Statut special au puiandrii, așezați strategic într-o cușcă aflată la intrarea în biobază, căci au mai multe șanse pentru a fi adoptați, și animalele care au suferit intervenții chirurgicale de castrare, după cum ne-au spus angajații unității. În cazul acestora din urmă, statutul "special" presupune punerea lor într-o cușcă situată în vecinătatea cabinetului medical veterinar, dar nu sunt izolați individual.
Ionel Togan ne-a declarat că, lunar, sunt cheltuiți aproximativ 100 lei pentru îngrijirea unui câine adunat de pe stradă. În consecință, tot atât se cere și persoanei care vrea să adopte un animal. În cadrul biobazei, câinii sunt sterilizați, castrați, însemnați prin crotali și pregătiți pentru a fi adoptați de iubitorii de animale. Cel puțin o parte dintre ei, pentru că patrupedele "bolnave rău, care nu mai au leac", după cum ne-a spus Ionel Togan, sunt eutanasiate.
Cât privește adopțiile, ponderea lor este mult mai mică și predomină constănțenii care vor să ia înapoi câinii adunați din preajma blocurilor lor. "Am avut cazuri când am adunat de pe străzi câini pe care îi dădusem spre adopție, iar oamenii s-au întors cu certificatul de adopție și i-au luat înapoi", ne-au spus angajații biobazei.
În felul acesta, au recunoscut și Ionel Togan, cât și angajații biobazei, fenomenul reprezentant de câinii maidanezi nu este stopat, nici măcar redus - de vreme ce numărul câinilor strânși de pe străzi este în continuare ridicat.

Numărul maidanezilor din Cernavodă, redus drastic
O altă abordare au reprezentanții Asociației "Gaia Animali Ambiente", care au înființat o biobază la Cernavodă și un punct de lucru la Medgidia. "Am înființat biobaza în 2002, iar de atunci am sterilizat peste 6.000 de câini. Putem spune că numărul câinilor maidanezi din Cernavodă s-a redus, din 2002, de la aproape 2.000 la aproximativ 500, câți sunt în prezent", ne-a declarat Laurențiu Vasilescu, director general al asociației. Cât privește condițiile în care sunt ținute patrupedele în biobaza din localitate, diferențele față de cea din Constanța sunt evidente: fiecare animal are cușca lui, nu sunt înghesuiți, iar câinii aflați sub tratament sub izolați de ceilalți. Sistemul pe care l-au adoptat voluntarii asociației din Cernavodă a presupus păstrarea în centru doar a câinilor cu șanse reale de a fi adoptați. "Câinii sunt prinși, sunt vaccinați și castrați, după care sunt eliberați înapoi pe stradă. Sunt păstrați doar câinii care au șanse să fie adoptați și cei agresivi, care sunt un pericol pe stradă", a adăugat reprezentantul asociației. Iar departamentul privind adopțiile este cel mai extins.

Proiecte pentru sensibilizarea oamenilor
În prezent, voluntarii știu când apare un câine nou în Cernavodă, pentru că sunt înștiințați de oameni. Iar comunicarea cu oamenii și conștientizarea acestora privind protecția animalelor este segmentul spre care se orientează Asociația "Gaia". Laurențiu Vasilescu ne-a spus că intenția este ca proiectul prin care oamenii să fie educați că animalele trebuie castrate, nu aruncate în stradă cu puii, va fi pus în aplicare în primăvara anului viitor.
Planurile membrilor asociației sunt, de altfel, dintre cele mai diverse: ei intenționează să dăruiască locuitorilor din Cernavodă căsuțe pentru câini, pentru ca aceștia să nu fie ținuți în butoaie sau direct sub cerul liber, lanțuri culisante etc.

Iubitorii de animale, marginalizați la Constanța
În municipiul Constanța, astfel de măsuri vor mai avea de așteptat. Autoritățile locale nu au niciun gând să le aplice, iar asociațiile iubitorilor de animale sunt marginalizate. Eugenia Hulea este președinta Fundației "Noroc" și încearcă, de mai bine de un an, să obțină un teren pentru un centru pentru găzduirea câinilor fără stăpân. "Am depus dosarul pe 6 iulie 2008 și abia acum câteva zile mi s-a spus că e posibil să mi se dea un teren de vreo 1.500 de metri pătrați. Avem, în diverse locații improvizate, 100 de câini și 30 de pisici, iar lunar cheltuim aproximativ 2.000 de lei, din banii noștri, pentru îngrijirea lor. Nu avem sprijin din partea autorităților, deși este nevoie", ne-a spus Eugenia Hulea.

Comentează știrea

Lequisbusnb
29 iulie 2022
Lequisbusyl

order tadalafil 2.5mg generic

Tequisbushh
1 august 2022
Tequisbusey

brand topamax

Uequisbuspr
9 august 2022
Uequisbusau

buy ivermectin pill

Iequisbusnx
12 august 2022
Iequisbusdh

brand molnupiravir 800 mg

Mequisbusvc
16 august 2022
Mequisbusnp

molnunat ca

Articole din aceeași secțiune

Luni, 27 Iulie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Sâmbătă, 25 Iulie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 3.0716 secunde