A fost promulgată legea împotriva risipei alimentare

206
A fost promulgată legea împotriva risipei alimentare - lege-1710765279.jpg

Articole de la același autor

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, recent, legea împotriva risipei alimentare. Datorită noului proiect de lege, vor fi prețuri mai mici la produsele aflate pe cale să expire. De asemenea, mâncarea va fi luată la pachet de la restaurante fără costuri suplimentare, iar alimentele care nu mai sunt folosite vor fi donate către ONG-uri.

Unele alimente aflate pe rafturile magazinelor sunt aproape de data de expirare, au mici defecte de fabricație, o etichetă ruptă sau scrisă greșit sau, pur și simplu, nu mai arată la fel de bine ca în trecut. Se pot consuma în siguranță, însă nu sunt suficient de atractive încât să fie luate de pe rafturi de clienți. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, măsurile devin din recomandare, obligație. Concret, produsele care încă nu au expirat intră la reducere sau sunt donate. Iar produsele care au expirat deja se transformă în compost sau biogaz. Operatorii economici care nu respectă legea riscă amenzi usturătoare. Obligații vor apărea și pentru restaurante. De exemplu, de fiecare dată când deschidem un meniu, ar trebui să găsim și un paragraf prin care să fim încurajați să ne luăm mâncarea rămasă la pachet, fără niciun cost suplimentar.

La nivel european, statisticile recente arată că din 10 porții de mâncare, una ajunge la gunoi. Conform ultimelor date, asta înseamnă 130 de kilograme pentru fiecare locuitor al Uniunii Europene. Fiecare dintre noi risipește cam 70 de kilograme de mâncare într-un an. Din acest motiv, noua lege promulgată recent impune utilizarea unei platforme electronice care să țină socoteala mâncării risipite. Platforma trebuie operaționalizată până la data de 30 iunie, anul viitor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3121 secunde