A început pregătirea plajelor pentru minivacanța de 1 Mai și Paște

546
A început pregătirea plajelor pentru minivacanța de 1 Mai și Paște - dadltractoarenisipplajamalibu5-1363794642.jpg
Minivacanța de 1 Mai și de Paște ar putea aduce la mare mii de români. Dornici de mare și de soare, aceștia vor găsi plajele în stare bună, așa cum le-au lăsat anul trecut. Nisipul va fi frumos întins și curat, fără urmele furtunilor de peste iarnă.

Oficial, sezonul estival se va deschide pe data de 1 mai 2013. Chiar dacă minivacanța va dura doar o săptămână, după care turiștii vor reveni abia în iunie, autoritățile au demarat deja acțiunea de pregătire a plajelor. Se pare că tinerii care vor alege să petreacă minivacanța de 1 mai pe malul Mării Negre, dar și constănțenii ieșiți la promenadă se vor putea bucura de un nisip curat. Cât despre îmbăiere, primele teste privind calitatea apei vor fi făcute abia cu două săptămâni înainte de deschiderea sezonului estival, cel neoficial.

Până atunci însă, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a început deja să primenească plajele pentru a-și întâmpina turiștii. Potrivit reprezentanților ABADL, pregătirile suprafețelor de plaje au început după sezonul rece, încă din luna februarie. Acestea cuprind mai multe etape, atât de igienizare, cât și de colectare a cochiliilor și afânare a nisipului.

A fost o iarnă blândă

Echipe de muncitori realizează igienizarea manuală a nisipului, pentru îndepărtarea corpurilor străine, lemnoase și feroase, și adună gunoaiele adunate peste iarnă. Ulterior, deșeurile rezultate sunt transportate la punctele de colectare sau la containere. Tot în această perioadă se demontează gardurile de stuf, instalate la începutul iernii, pentru a proteja împotriva eroziunii eoliene. Apoi se fac lucrări de degajare a depozitelor de nisip din dreptul gardurilor de protecție și nivelarea acestora cu încărcătoare de mare capacitate și lucrări de nivelare a suprafețelor de plajă cu utilaje terasiere. Scoicile aduse de valuri și furtunile puternice din perioada iernii vor fi adunate și transportate, iar mijloacele de transport vor căra depozitele de nisip din zonele cu acumulări în zonele deficitare. Ultima etapă presupune afânarea stratului de nisip și ecologizarea acestuia prin folosirea unor mașini specializate în prelucrarea, afânarea și aerarea stratului de nisip în profunzime.

Costul total al lucrărilor de curățare, amenajare și reabilitare a plajelor este de aproximativ 600.000 de lei. Din fericire, iarna care doar ce s-a încheiat nu a fost atât de dură precum cele din anii trecuți, când furtuni cumplite au măturat coasta de la nord la sud, iar marea a invadat nisipul în mai multe rânduri, și plajele nu au avut foarte mult de suferit. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3805 secunde