Absolvenții care nu au reușit să ia bacalaureatul, încotro?

368
Absolvenții care nu au reușit să ia bacalaureatul, încotro? - targdejoburi30-1347379581.jpg

Articole de la același autor

Pentru al doilea an la rând, bacalaureatul a făcut ravagii în rândul tinerilor care au terminat 12 clase. Ei vor îngroșa rândurile șomerilor sau vor fi nevoiți să se angajeze pe posturi care nu necesită studii superioare ori calificări deosebite.

Conform legii, absolvenții pot solicita acordarea indemnizației de șomaj dacă, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reușit să se încadreze în muncă și nu urmează o formă de învățământ la data solicitării dreptului și nici nu realizează venituri din activități autorizate.
"Se consideră că nu au reușit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că, în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au înregistrat la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă sau la alți furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditați în condițiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiției de acreditare, în vederea medierii pentru încadrare în muncă", a declarat, pentru "Cuget Liber", Gabriela Spătaru, purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanța.
Indemnizația de șomaj acordată acestei categorii de persoane se plătește pentru o perioadă de șase luni și este de 250 de lei, reprezentând 50 la sută din valoarea indicatorului social de referință în vigoare.
Indemnizația poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii și se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învățământ absolvită.
"Până la data de 31 august 2012, s-a înregistrat în evidența AJOFM Constanța un număr de 1.158 absolvenți ai instituțiilor de învățământ, din care 841 absolvenți cu studii medii și 317 absolvenți cu studii superioare", a mai precizat Gabriela Spătaru.

Primă de angajare
Dacă reușesc să-și găsească un job, absolvenții înregistrați la AJOFM din raza de domiciliu sau reședință pot beneficia din bugetul asigurărilor pentru șomaj de prime de încadrare. Ei trebuie să aibă contract de muncă, cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Prima este egală cu valoarea indicatorului social de referință, respectiv 500 de lei.
Absolvenții care primesc indemnizație de șomaj și se angajează în perioada de acordare a acesteia, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
Dreptul se acordă absolvenților care își mențin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, fiind necesar ca persoana respectivă să îl solicite agenției județene unde a fost înregistrat în cel mult 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

Banii înapoi în caz de demisie
De asemenea, persoanele care în perioada în care li se acordă indemnizație de șomaj, deci inclusiv absolvenți, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 kilometri de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data acordării.
De asemenea, persoanele care în perioada în care li se acordă indemnizație de șomaj se încadrează într-o altă localitate și ca urmare a acestui fapt își schimbă domiciliul primesc o primă de instalare egală cu de șapte ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data instalării.
Atât prima de încadrare, cât și prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 05 Septembrie 2012
Stire din Social : ANOFM/ A crescut rata șomajului
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : "Cum adică, n-am dreptul la șomaj?"
Sâmbătă, 01 Septembrie 2012
Stire din Actual : Cât mai este  rata șomajului  în zona euro
Pagina a fost generata in 1.5062 secunde