Absolvenții de liceu, greu de angajat

1058
2
Absolvenții de liceu, greu de angajat - bursalocurilordemunca9-1340986787.jpg
Tinerii nu-și găsesc de muncă pentru că nu știu o meserie și nu au experiență.

"Am terminat liceul cu o medie destul de bună, am luat și bacalaureatul cu o medie destul de bună, dar nu găsesc nicăieri unde să mă angajez. Peste tot se caută persoane cu experiență. Dar dacă suntem tineri și nu am mai lucrat niciodată, de unde să avem experiență, iar dacă nu ne angajează nimeni, cum să facem experiență. Singura variantă a fost ca și ajutor de ospătar, pe timpul sezonului. Eu nu dau acum la facultate, pentru că părinții nu mă pot susține și trebuie să muncesc", ne-a spus, cu disperare în glas, Ioana, o absolventă a liceului. Fata are aproape 19 ani și nu își permite să mai piardă nici măcar o zi fără un loc de muncă. Simte că este o povară pentru părinți și vrea să muncească, nu să aștepte ajutorul de șomaj.

Astfel de povești sunt foarte multe în județul Constanța. Sunt mii de tineri care au terminat licee teoretice, nu cunosc nicio meserie și nu se pot angaja. Chiar și pentru cei care au făcut școli de arte și meserii este destul de dificil să găsească un loc de muncă. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, peste 70.000 de absolvenți au cerut în 2011 indemnizație de șomaj. Însă aceștia sunt doar o parte din cei care nu și-au găsit un job la finalizarea studiilor. Și pentru anul acesta se estimează ca numărul să fie asemănător.

Se caută numai sezoniști

Din păcate, pe piața locurilor de muncă ofertele pentru cei fără experiență sunt aproape inexistente. "M-am interesat la AJOFM și nu există prea multe posibilități. Sunt cei care caută recepționeri și cameriste, pentru perioada de vară, și cei care caută consilieri pentru asigurări. Aici sunt mai dispuși să te accepte și să te învețe, dar trebuie să cunoști oameni cu bani. Altfel nu câștigi nimic", ne-a mai spus Ioana. Acum se gândește să facă un curs gratuit, tot prin AJOFM, pentru coafeză sau cosmeticiană. "Măcar învăț ceva util și aș putea să-mi câștig banii pentru a mă întreține", mai adaugă fata.

500 de lei, primă de angajare

Statul încurajează tinerii absolvenți să intre pe piața muncii. Dacă își găsesc un job, ei pot beneficia de o primă din partea statului. "Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în situația în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o primă de încadrare în cuantum de 500 de lei", precizează Biroul de Presă al ANOFM.

Facilități și pentru angajatori

Facilități primesc și firmele care sunt dispuse să angajeze absolvenți. Acestea au dreptul la o subvenție lunară, acordată pentru fiecare absolvent încadrat, iar suma se alocă pe o perioadă de 12 luni. Este vorba despre un salariu de bază minim brut pe țară în vigoare la data încadrării pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau al școlilor de arte și meserii, de 1,2 salarii pentru absolvenții de învățământ secundar secundar superior sau învățământ postliceal și 1,5 salarii pentru absolvenții de învățământ superior. În plus, angajatorii sunt scutiți pe aceeași perioadă de 12 luni, de plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj, aferentă absolvenților încadrați.

Șomajul, ultima soluție

Dacă totuși nu găsesc unde să muncească, tinerii pot beneficia, timp de șase luni, de o indemnizație de șomaj, dacă se înregistrează, în cel mult 60 de zile de la data absolvirii, la agenția de ocupare a forței de muncă în calitate de persoană care își caută de muncă. Înscrierea în evidențele AJOFM nu este condiționată de obținerea diplomei de bacalaureat. Pentru a se înscrie în evidența AJOFM, tinerii absolvenți nu au nevoie decât de act de identitate, acte de studii și calificare și o adeverință medicală cu specificația apt de muncă sau eventuale restricții medicale.

Comentează știrea

Hanibal
30 iunie 2012
bacalaureatii someri

Reformele in invatamant s-au facut doar pe criterii politice.S-a ignorat experienta trecutului.Fiecare partid ajuns la guvernare s-a simtit dator sa reformeze ceva in invatamant,spre dauna tuturor.C.Radulescu-Motru scria in 1927 : "Invatamantul secundar are un singur scop.Acela de a exercita dispozitiile copilului in vederea invatamantului superior.El este o poarta de intrare in invatamantul superior,si nu o poarta de intrare in viata.....Este de la sine inteles,ca inmultirea scolilor secundare in scopul de a ademeni in ele cat mai multi dintre copii care n-au deloc perspective de a ajunge la Universitate,este nu numai o greseala politica,dar si o adevarata crima fata de acesti copii.Nu este iertat ca un om politic sa se joace cu viitorul unei generatii....Cred ca toata demagogia noastra scolara este datorata numai si numai unor interese de partid....Dintre toate legile si institutiile,cele care se lasa cel mai usor tarate intr-o campanie politica sunt cele scolare....Un numar disproportionat de mare de bacalaureati intr-o tara nu este un semn de superioritate culturala,cum nici un numar disproportionat de mare de generali nu este un semn de putere militara.Pentru fiecare tara exista un numar maxim,peste care candidatii la functii si la profesiuni liberale nu pot trece,fara sa aduca o perturbare in rosturile intregii vieti politice". Dar cine-l citeste pe Radulescu-Motru?Politicianistii au alte preocupari.Sa ne reformeze in permanenta pana cand se va alege praful de tot ce ating.Si asa va fi cat majoritatea cadrelor didactice si unii parinti sprijina astfel de "reforme".Romania sa puna accent pe liceele si scolile profesionale,iar in liceele teoretice sa intre doar cei mai bine dotati.Este inadmisibil sa intre la un liceu cu pretentii doar cei cu medii peste 9,30 si sa cada la bacalaureat 70%

c
30 iunie 2012
scolile profesionale

Cei care au terminat ultimile scoli profesionale sunt cam pe la 40 de ani. Din urma lor nu vin altii care sa-i inlocuiasca. Cei iesiti de pe bancile scolii nu stiu sa faca nimic fiindca nici nu i-a invatat nimeni meserie. Acum vor sa reintroduca scolile profesionale, ma intreb pe ce baza materiala? Ultimii parca au obsolvit acum mai bine de 5 ani, nimeni nu a investit in baza meteriala, ca sa califici un sudor (de exemplu) trebuie sa ai niste aparate si consumabile cine le va asigura. Nu mai zic de alte maserii.... Unii copii nu sunt foarte buni la invatatura astfel incat sa intre la un liceu, OK cei destepti vor fi sefii acestora in viitor poate, dar ne trezim cu o groaza de "sefi" si nimeni care sa faca treaba! Cred ca la ora actuala sunt mai multi "ingineri" decat muncitori calificati (ghilimelele isi au rostul lor). Pentru unii este mai simplu sa spuna te platesc cu 500 Ron finndca nu esti calificat..."pai stiti, as fi vrut sa ma calific dar nu am unde". Ce mai apar cursuri pe vestitele fonduri Europene sunt APA DE PLOAIE: nu poti scoate un meserias in cateva saptamani de teorie, practica face fiecare unde poate si cum se descurca daca vrea cu adevarat sa invete o meserie.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3649 secunde