Răsturnare de situație!

Administrația plajelor revendică terenul îngrădit de un investitor, în Faleză Nord

2102

Articole de la același autor

Conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral a blocat în instanță construcția unui bloc de 18 etaje în Constanța, chiar pe faleza din zona străzii Unirii. Directorul Bogdan Bola consideră că terenul aparține statului, făcând parte din dosarul retrocedărilor ilegale, pentru care este condamnat Radu Mazăre, și îl cere înapoi

în administrarea ABADL.

O bună parte din faleza din dreptul străzilor Unirii și Pescarilor a fost îngrădită, recent, blocându-se astfel accesul către plajă, pe drumul de servitute. Un investitor imobiliar are în plan să construiască acolo un bloc turn. Gardul a apărut după mai multe proteste spontane ale locuitorilor din zonă, terenul cu pricina întinzându-se pe mai bine de 2.000 de metri pătrați.

Noua conducere a Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral susține că a făcut verificări și că terenul respectiv face parte din faleza Constanței și nu ar fi trebuit niciodată să ajungă să fie vândut. Mai mult decât atât, ar fi unul dintre terenurile din dosarul retrocedărilor ilegale, pentru care fostul primar Radu Mazăre este, în prezent, în pușcărie. Astfel, instituția a revendicat în instanță porțiunea respectivă, iar procesul a fost demarat.

"Legea spune foarte clar: «aparțin domeniului public al statului… plaja și faleza mării». Cu toate acestea, Primăria Constanța a intabulat și vândut în trecut bucăți din faleza orașului și porțiuni de plajă, fără nicio problemă. De aceea s-a și ajuns în situația ca în cartierul Faleză Nord să se propună ridicarea unui bloc de 18 etaje foarte aproape de plajă, blocându-se un drum public și accesul spre plajă.

La începutul lunii martie, ABADL a formulat și depus în instanță o acțiune de revendicare pentru acel teren, prin care am încercat să stopăm un evident abuz. Și nu este singura acțiune de acest gen, din păcate", a declarat Bogdan Bola, directorul general al ABADL.

Alte două procese cu Consiliul Local Constanța

Potrivit acestuia, bucata de pământ de 2.645 de metri pătrați, aflată chiar pe buza taluzului, reprezintă faleză, nicidecum teren liber pentru construcții.

"Terenul face parte din celebrul dosar al retrocedărilor, însă, până acum, nimeni nu încercase revendicarea acestuia. Venind la conducerea ABADL în plin scandal pe această speță, cu cetățeni revoltați de decizia antreprenorului de a-și închide terenul și temându-se că vor fi lipsiți de lumină naturală, am dispus în prima săptămână de activitate să se facă verificări în acest sens. Din acestea, a rezultat că imobilul identificat cu nr. cadastral 249702, în suprafața de 2.645 metri pătrați, situat în localitatea Constanța, pe strada Unirii nr. 40, reprezintă faleza litoralului românesc, un bun aflat în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale Apele Române prin ABADL. Sau ar fi trebuit să fie în proprietatea statului", susține Bogdan Bola.

Dosarul nr. 4192/303/2020 este înregistrat pe rolul Judecătoriei Sectorului 6 București.

"De asemenea, am mai intentat două procese în contradictoriu cu Consiliul Local Constanța, având ca obiect revendicarea falezei Mării Negre tot în zona străzii Ion Rațiu. Este vorba despre două terenuri de 500 metri pătrați, instabulate de asemenea abuziv în trecut de către Primăria Constanța. Aceste anomalii au persistat prea mult timp și va mai dura ceva până le vom rezolva, dar măcar am demarat, în sfârșit, acțiunile în instanță, care au șanse maxime de reușită", consideră directorul ABADL. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Decembrie 2019
Stire din Social : Cartierul Faleză Nord, fără apă rece!
Miercuri, 26 Februarie 2020
Stire din Eveniment : Fără energie termică în Faleză Nord!
Pagina a fost generata in 0.4737 secunde