Adolescența, o vârstă dificilă, dar extrem de importantă

338
Adolescența,  o vârstă dificilă,  dar extrem de importantă - adolescenti-1457279373.jpg

Articole de la același autor

Uneori, cei mai ambițioși, disciplinați, adaptabili și de încredere elevi îi pot depăși pe cei care învață cel mai bine. Privind din această perspectivă, aptitudinile socio-emoționale influențează în mare măsură succesul în viață, atât personal, cât și profesional.

"Cei care nu au deprins aceste abilități în copilărie le pot învăța în adolescență. Adolescența este prezentată mereu ca fiind o perioadă problematică. Însă, adolescența este o oportunitate excelentă pentru a deprinde ceea ce nu ai învățat când ai fost copil. Tot acum poate fi dezvoltat și potențialul fiecăruia, astfel încât să devină membru activ al societății", este de părere Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF în România.

Ea și-a exprimat speranța că, odată dezbătută și confruntată problema, adolescenții nu vor mai fi priviți ca tineri dificili și problematici, ci copii mai mari, care încearcă să își găsească drumul în viață și care au nevoie de susținerea adulților, fie că e vorba de părinți, cadre didactice sau alte persoane din anturaj, care pot reprezenta un exemplu pozitiv.

Pentru a-și argumenta punctul de vedere, Sandie Blanchet vorbește despre cazurile a doi tineri, al căror drum în viață nu a fost influențat de bunăstarea materială, ci de optimism, perseverență, capacitatea de a trece peste situații dificile și respectul de sine.

Astfel, o tânără, provenită dintr-o familie cu resurse materiale modeste, a cărei mamă a decedat și care a ajuns să fie încadrată într-un sistem instituțional pentru o perioadă de doi ani, a reușit în viață, atât din punct de vedere profesional, cât și personal, deoarece în copilărie părinții au învățat-o valoarea muncii și a încrederii, au crescut-o într-un mediu plin de afectivitate. Pe de altă parte, un tânăr provenit dintr-o familie bogată, dar care nu i-a acordat timp și atenție, a început să consume alcool la vârsta de 12 ani, iar ulterior s-a confruntat cu probleme materiale, generate inclusiv de consumul de droguri. De fiecare dată când acest tânăr se implica într-o activitate și dădea de dificultăți renunța, fiind încurajat în acest sens și de atitudinea părinților, a explicat reprezentantul UNICEF.

"Studiile arată că aceste competențe non-cognitive sunt cele care ne asigură succesul. Și când spun succes mă refer nu doar la succesul în carieră, ci și la starea de bine. Cu toții trăim experiențe pe care uneori nu ni le-am dori, sunt experiențe impredictibile, unele negative. Toți trecem prin ele, dar nu toți răspundem la fel din punct de vedere emoțional, comportamental. Aceste competențe non-cognitive sunt foarte importante, mai ales în perioada adolescenței, pentru că îi ajută pe adolescenți să se adapteze lumii în care trăim", a declarat psihologul Daniela Dumulescu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.944 secunde