Când, de ce și cum punem stop unei relații de cuplu

1094
2
Când, de ce și cum punem stop unei relații de cuplu - canddece-1454090370.jpg

Articole de la același autor

Cu o simplă căutare pe internet poți găsi zeci de articole cu tot atâtea sfaturi mai mult sau mai puțin explicate, care ți se potrivesc sau nu, însă nu se menționează cel mai important lucru în această decizie și anume ce anume simți. Despre puterea de decizie în astfel de momente și puterea de a merge mai departe, ne explică psihologul Elena Ranga.


Când intri într-o relație de cuplu o faci pentru că îți place, îți dorești, este interesant, te atrage, te fascinează. Totul decurge repede și amețitor, îmbătător. Totul este frumos, merge bine, tot corpul tău se activează, viața devine frumoasă și colorată și parcă totul capătă un nou sens. În sfârșit, poți să trăiești, să oferi și să primești ceea ce îți dorești și meriți. Nevoile tale de iubire, apartenență, împărtășire sunt hrănite. Ești fericit. 


Te simți viu iar ceea ce trăiești te împlinește. Îi faci loc iubirii și fericirii în viața ta și începi să îți dorești mai mult. 


Investești în relație și în partener timp, încredere, emoții, sentimente, dorințele și așteptările tale cele mai profunde, tot ceea ce te definește ca ființă, ca și cum nimic nu ar mai exista pe lume decât voi doi și iubirea voastră. 


"Conexiunea dintre voi naște momente, trăiri, amintiri și o perioadă din viața ta este sensul tău. O peri-oadă lucrurile merg bine, iar discor-danțele dintre voi, lucrurile care vă deranjează par minore și ușor de depășit, însă ele rămân undeva și schimbă relația. Felul în care te apropii sau permiți partenerului să se apropie, ritualurile, drăgălășeniile, ceea ce te hrănea la început încep să se estompeze din ce în ce mai mult de nemulțumire. Poate faci aceleași lucruri în continuare, dar deschiderea, entuziasmul, împărtășirea emoțională se reduce. Poate încerci să spui ce te deranjează sau poate o ții în tine, încercând să te convingi că totuși lucrurile merg bine, că este doar o perioadă.


Apare neîncrederea, nesiguranța, confuzia, frica. Devii agitat, suspicios, încerci să faci tot felul de lucruri ca să vă fie bine. Poate o perioadă o să meargă, apoi revine. Te simți vinovat, deznădăjduit - orice ai face tot acolo se ajunge: tot la ceartă, disconfort, parcă vorbiți limbi diferite, fiecare nu îl aude pe celălalt și fiecare își ține partea convins că are dreptate. Simți frică, furie, disperare, te simți rănit, trădat... Ai investit atât de mult, ai oferit atât de mult și ai ajuns să pri-mești atât de puțin... 


O întrebare îți inundă gândurile: să pleci sau să stai? De cele mai multe ori stai gândindu-te la tot ce a fost frumos, dar în realitate îți vine din ce în ce mai mult să pleci. Confuzia, indecizia devin permanente. Nu te mai poți bucura, nu mai poți primi bucurie, te blochezi. Ajungi să vezi doar ce nu este bine și trăiești durerea. Nu vrei să stai pentru că primești suferință, nu vrei să pleci pentru că ți-e frică. Ți-e frică să-ți asumi ce urmează indiferent ce decizie ai lua. În mintea ta este haos, în timp ce inima ta știe", precizează psihologul Elena Ranga.


Decizii și schimbări în viața de cuplu
Dacă stai trebuie să recunoști că nu merge și să schimbi ceva și la tine, iar dacă pleci trebuie să îți asumi durerea, singurătatea, pierderea, eșecul. Dacă pleci o să fie greu și o să doară, dar și dacă stai doare mai tare. Dacă stai te blochezi, dacă pleci îți dai o șansă. Poți să fii obișnuit să fugi mereu și să te prefaci că uiți, repetând la infinit aceeași dramă în orice relație pe care o ai, poți să fii obișnuit să stai și să suferi, să înduri, să duci, atât timp cât faci același lucru tot asta o să trăiești. 


"Orice schimbare presupune un disconfort, însă îți dă o șansă reală la viață. Nu pleci dintr-o relație când nu mai iubești, că nu mai poți sau crezi că ești pregătit, ci atunci când ne- voile, așteptările, dorințele nu mai sunt comune. Este necesar să fii sincer cu tine și cu partenerul tău privind nevoile tale și măsura în care acestea pot fi satisfăcute. 


Relația de cuplu este ca un dans în care fiecare vine către celălalt în ritmuri diferite, modalități diferite, nevoi, așteptări și dorințe diferite. Este dansul vulnerabilității și al puterii, al pasiunii și intimității, al seducției și al respingerii. Când dansul se oprește și relația se oprește, iar tu simți asta! 


TU știi cel mai bine când este momentul să pleci, dincolo de gânduri, etichete, judecăți și frică. Orice despărțire aduce tristețe, suferință, disconfort, dar aduce și perspective noi, șansa la viață. Tu decizi ce viață vrei să trăiești și cu cine, dacă primești sau nu ce ai nevoie și alegi dacă trăiești fericirea sau durerea. Responsabilitatea îți aparține!", completează specialistul. 


Comentează știrea

DODO
30 ianuarie 2016
un subiect sensibil

Copilul crescut fara unul din parinti este ca un om fara un picior ,se ,,clatina,,Asa ca parinti,daca nu ati belit bine ochii cind v-ati cuplat ,duceti-va crucea.de dragul lor, lasati ambitiile si orgoliile si cautati cai de compromis asta daca va intereseaza sincer soarta copilului vostru.Stiti ca acei copii proveniti din familiile dezmembrate vor devenii ,multi cu probleme sociale. Dati-le sansa sa fie oameni integrii. Fenomenul migratiei a facut ca multe familii sa se destrame iar cei care sint afectati direct si nu au cum sa se apere sint COPIII,fie-va mila de ei , suportati in numele lor , nu actionati din impuls !!!

ytesPQmAkzdzMfxRAfC
5 decembrie 2016
SDCiCouG

wDniI5 rrgrqunrvako, [url=http://cgdwlzvlylng.com/]cgdwlzvlylng[/url], [link=http://fukazbkeuzrx.com/]fukazbkeuzrx[/link], http://jqutmiixrnrk.com/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4826 secunde