Adopția unui copil. Cât durează procesul și ce pași sunt de urmat

3219
Adopția unui copil. Cât durează procesul și ce pași sunt de urmat - adoptii5-1555002212.jpg

Articole de la același autor

Ca în fiecare an, multe familii nu pot avea copii pe cale naturală și 
apelează la sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, pentru a-i ajuta să înfieze. Anul acesta, spre exemplu, au fost atestate să adopte 28 de persoane/familii, iar până ieri, 10 aprilie, au fost deschise 17 proceduri de adopție. 


Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Oana Manoilă, de la începutul anului și până în prezent, au fost aprobate șapte încredințări în vederea adopției, două în februarie și cinci în martie. De asemenea, DGASPC a aprobat 19 încuviințări adopție. Precizăm că în evidența Biroului Adopții și Postadopții sunt, în prezent, 71 de copii adoptabili, dintre care 34 fac parte din categoria copiilor greu adoptabili (grupuri de frați, copii cu vârste mari, copii cu boli cronice și dizabilități). În același timp, în evidențe mai sunt 120 de familii cu atestat valabil. Așa cum era de așteptat, cei mai mulți adoptatori doresc copii cu vârsta de până la patru ani, clinic sănătoși. 


Pe viitor, persoanele ori familiile care doresc să adopte un copil trebuie să se adreseze DGASPC Constanța în vederea obținerii informațiilor referitoare la documentația necesară, demersurile și durata procedurilor adopției interne. 
"Când s-au hotărât asupra continuării acestui demers, vor formula o cerere scrisă, care va fi depusă împreună cu documentele necesare soluționării cererii de evaluare. Procesul de evaluare a adoptatorului/familiei adoptatoare se realizează de echipa de evaluare formată din asistent social și psiholog, unul dintre aceștia având și calitatea de responsabil de caz al familiei și cuprinde următoarele etape: evaluarea socială (minimum șase întâlniri), evaluarea psihologică (minimum patru întâlniri), pregătirea pentru asumarea în cunoștință de cauză a rolului de părinte. Procesul de evaluare a adoptatorului/familiei adoptatoare durează 90 de zile și se concretizează cu propunerea privind eliberarea sau, după caz, neeliberarea atestatului. După obținerea atestatului, persoana sau familia atestată să adopte este luată în evidență la nivel național", a precizat Oana Manoilă. 
Reprezentantul DGASPC a adăugat că pentru fiecare copil aflat în evidență cu hotărâre definitivă de deschidere a procedurii de adopție se generează lista cu persoanele sau familiile adoptatoare atestate. Prioritate în ierarhizarea acestei liste o au familiile de plasament și asistenții maternali profesioniști care au avut în grijă copiii pe care doresc să îi adopte. Urmează, în ierarhizare, familiile sau persoanele adoptatoare care au reședința ori domiciliul în același județ cu cel mic. În cazul în care aceste criterii sunt îndeplinite de mai multe persoane sau familii adoptatoare, ierarhizarea se va face în funcție de vechimea eliberării atestatelor. 


Abia în cazul în care adoptatorul/familia adoptatoare răspunde nevoilor copilului se inițiază procedura de potrivire practică. De precizat că între data obținerii atestatului și data inițierii procedurii de potrivire practică există o perioadă de așteptare. La finalul procedurii de potrivire se sesizează instanța judecătorească pentru încredințarea copilului în vederea adopției pentru o perioadă de 90 de zile persoanei sau familiei care dorește să îl adopte. 


În această perioadă de 90 de zile, copilul se află la domiciliul persoanei sau familiei adoptatoare, iar reprezentanții direcției efectuează vizite bilunare pentru a urmări evoluția copilului încredințat în vederea adopției, dar și a relațiilor dintre acesta și persoana sau familia adoptatoare.


Monitorizarea postadopție se realizează de către direcție pe o perioadă de cel puțin doi ani după încuviințarea adopției. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4683 secunde