Adopțiile internaționale, permise doar bunicilor și unchilor stabiliți peste hotare

2230
Adopțiile internaționale, permise doar bunicilor și unchilor stabiliți peste hotare - ed958f37694af8865df04f3e6ebb5eab.jpg
Teoretic, legislația românească în vigoare nu interzice adopțiile internaționale, ci doar le restricționează. Minorii români pot fi înfiați de persoane din afara granițelor țării doar dacă le sunt rude până la gradul III. În realitate însă, în ultimii șase ani, niciun bunic sau unchi stabilit în străinătate nu a făcut formalitățile pentru adoptarea nepoțelului rămas în vreun centru de plasament din țară.

La 1 mai 2004, în urma mai multor scandaluri privind traficul de copii, intra în vigoare Legea 273, care reglementează regimul juridic al adopțiilor. Articolul 45 al acestui act normativ enunța că minorii din România nu puteau fi adoptați internațional decât de bunicii stabiliți în străinătate. În 2009, legea a fost completată, iar copiii pot fi înfiați, în prezent, și de unchii sau mătușile lor. "Adopția internațională a copilului care are domiciliul în România poate fi încuviințată numai în situația în care adoptatorul sau unul dintre soții din familia adoptatoare care domiciliază în străinătate este rudă până la gradul al III-lea inclusiv cu minorul, pentru a fi încuviințată deschiderea procedurii adopției interne" - stipulează legea.
Mulți români au plecat la muncă în străinătate, o parte s-au și stabilit în alte state. Niciunul nu și-a exprimat însă intenția de a adopta nepoțeii rămași în centrele de plasament din țară, aspect confirmat de Oficiul Român de Adopții. "În ceea ce privește numărul adopțiilor internaționale încuviințate, precizăm că ORA nu a depus, de la data intrării în vigoare a legii și până în prezent, nicio cerere pe rolul instanțelor judecătorești române", a declarat pentru "Cuget Liber" secretarul de stat Bogdan Panait, președintele ORA.

ONG-urile cer redeschiderea adopțiilor internaționale
Legislația este discriminatorie, nu le permite minorilor din centrele de plasament accesul la o familie - susțin organizațiile non-guvernamentale care militează pentru drepturile copiilor. Mai mult, Azota Popescu, președintele Asociației Catharsis din Brașov, a declarat pentru "Cuget Liber" că sunt copii pentru care se demaraseră deja procedurile de adopție internațională, dar odată cu intrarea în vigoare a legii, le-a fost distrus viitorul. În locul unor familii peste hotare, statul român le-a "oferit" centre de plasament, imposibilitatea de a le asigura o slujbă sau măcar un acoperiș deasupra capului la împlinirea vârstei de 18 ani, când trebuie să părăsească sistemul instituțional. "O familie din Italia a vrut să înfieze o fetiță din Brașov. Nu s-a mai putut, fetița a rămas în țară, a fost închisă pentru furt calificat și prostituție. Alți copii, doi frați, care, la fel, ar fi trebuit să plece în Italia au 19 ani acum, nu au școala terminată și se întreabă de ce nu au fost adoptați", a exemplificat Azota Popescu.
Astfel de cazuri sunt și în județul Constanța. "O familie din Elveția, de intelectuali, a dorit să adopte o fetiță de șase ani, aflată la un asistent maternal din Năvodari. Nu s-a mai putut, dar au păstrat legătura până anul trecut, în iarnă, când fetița a fost mutată la un asistent maternal din Constanța. Au păstrat legătura, deși familia a adoptat până la urmă un copil din Rusia", a mai spus reprezentanta ONG-ului.
Adopțiile internaționale ar trebui să fie permise, după cum prevede și Convenția de la Haga, atrag atenția militanții. În schimb, statul român a ales calea cea mai "ușoară": în loc să pună la punct măsuri pentru a lupta contra traficului de persoane, aproape a interzis adopțiile. În prezent, asociațiile din întreaga țară strâng semnături în încercarea de a-i sensibiliza pe guvernanți cu privire la viitorul copiilor din centrele de plasament: sunt aproape 50.000 de micuți adoptabili, dar pe care nu-i vrea nimeni, fie că sunt prea mari, bolnavi sau de anumite etnii ce nu sunt văzute cu ochi buni.
La nivelul județului Constanța, în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, sunt 48 de copii adoptabili pentru care nu a fost găsită încă o familie potrivită. Cei mai mulți au peste doi ani, iar șansele de a fi înfiați le scad odată cu înaintarea în vârstă.

Proiect legislativ pentru ca orice român stabilit peste hotare să poată adopta
Necesitatea modificării legisla-ției în vederea încuviințării adop-țiilor internaționale, indiferent dacă există sau nu un grad de rudenie cu minorul, este admisă și de Oficiul Român de Adopții. Drept pentru care, reprezentanții instituției au pregătit un proiect de modificare și completare a Legii 273/2004, aflat în prezent în stadiul de avizare la Guvern. Proiectul propune ca minorii să poată fi adoptați de rudele de până la gradul IV sau de orice cetățean român stabilit peste hotare. Rămâne de văzut însă în ce măsură această modificare va duce la impulsionarea adopțiilor - copilașii nu au fost adoptați de propriile rude, ce garanție există că vor fi înfiați de alți români?
Înfierea va fi însă posibilă numai dacă, în prealabil, nu s-a găsit o familie adoptatoare în țară, vreme de doi ani. Această prevedere nu face referire la rudele care ar dori să înfieze. Înainte de a înfia, familia adoptatoare ar urma să stea 15 zile în țară, cu minorul, iar după înche-ierea procedurii, integrarea copilului în familie și societate va fi monitorizată cu ajutorul organismelor din țara de domiciliu a noii familii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Mai 2010
Stire din Social : Piedici puse adopțiilor
Pagina a fost generata in 0.251 secunde